Copiii din localitățile cu o incidență mică a îmbolnăvirilor de coronavirus nu pot reveni fizic în unitățile de învățământ, decât acolo unde gradul de vaccinare în rândul angajaților este de peste 60%.

Ministerul Sănătății a respins propunerea înaintată de Ministerul Educației, ca școlile să se deschidă cu prezență fizică, fără a se mai ține cont de condiția vaccinării a 60% din personal, în localitățile cu puține cazuri de infectare cu COVID-19.

Măsura, așteptată de multă lume, a fost discutată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dar nu a fost avizată pozitiv.

“Susţin în continuare ca grădiniţele şi şcolile, mai ales din mediul rural, unde rata de infectare este foarte mică, să funcţioneze cu prezenţă fizică, fără niciun fel de condiţionări, sigur, cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecţie sanitară, fără alte condiţionări. Inclusiv fără condiţionarea ratei de vaccinare. Avem grădiniţe, cu 10-15 copii, în sate unde nu există şi nu au existat cazuri de infectare, în care nu există nici măcar internet şi posibilitatea de predare online şi în care nu există nici suficient de mulţi vaccinaţi”, a spus vineri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Dacă în această săptămână circa 30% dintre unitățile școlare sucevene și-au primit fizic elevii la școală, în cazul în care s-ar fi ținut cont de rata de incidență mai mică de 3 la mia de locuitori, atunci s-ar fi dublat numărul școlilor și grădinițelor cu învățământ față în față. Dar așa nu e posibil.

 

Rata de vaccinare a personalului, pe fiecare structură în parte

În paralel a fost luată totuși o măsură menită să ajute la deschiderea unora dintre unitățile de învățământ - începând de vineri școlile raportează rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna trecută.

Astfel, dacă o școală cu personalitate juridică are în subordine două grădinițe, o școală primară, una gimnazială și un liceu, de exemplu, nu toate sunt închise dacă rata comună de vaccinare nu trece de 60%.

Prin raportarea pe fiecare structură, grădinițele și școala primară pot funcționa cu prezență fizică, dacă angajații acestora sunt vaccinați în procent de minimum 60%, în timp ce școala gimnazială și liceul vor rămâne online, dacă au puțini angajați vaccinați.

 

Lista completă cu fiecare unitate de învățământ din județ și gradul de vaccinare al personalului:

https://drive.google.com/file/d/1cr7zNRJc5196b2S9xTE2MidPFGs4m6wz/view?usp=sharing