Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a dat asigurări că prețurile pentru filmele de pe platformele online nu vor crește în perioada următoare. Bogdan Gheorghiu a făcut această precizare ca urmare a unor „dezinformări care au apărut în spațiul public” din partea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui, cu privire la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia. Gheorghiu a explicat că acest proiect se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților și a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care Claudiu Năsui l-a coordonat. „Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent și până la 5 aprilie 2021 și a fost prezentat în prima lectură, în ședință de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcția de ministru”, a spus ministrul Culturii. De precizat că fostul ministru Claudiu Năsui a declarat că acest proiect de lege prevede o taxă de 4% pentru toate platformele de filme și seriale și o taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost.

„Cuantumul de 4% al acestei contribuții a fost propus de Alianța Producătorilor de Film și ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanțare a producției de film românesc. Ca urmare a dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților, acest procent a fost diminuat la 2%”, a precizat ministrul Bogdan Gheorghiu.

El a mai adăugat că această taxă la care face referire Claudiu Năsui nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică. Gheorghiu a arătat că 20 de state membre ale UE și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției, cum este cazul Franței. „Nu am văzut să crească prețul abonamentului în niciuna dintre aceste țări. De asemenea, în 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susținut modificarea Directivei Serviciilor Mass-Media Audiovizuale în direcția posibilității statelor membre de a crește fondurile cinematografice cu această contribuție a actanților online”, a spus Bogdan Gheorghiu. În final, el a criticat faptul că unii, chiar dacă știu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranța în rândul românilor.