Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a primit, luni, 8 noiembrie a.c., o nouă tranșă de aproximativ 100 de doze de anticorpi monoclonali, care pot asigura tratamentul pentru circa 100 de pacienți cu forme ușoare și medii de Covid-19. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a precizat că administrarea acestui medicament inovator are criterii extrem de stricte, tratamentul corect prevenind cu succes trecerea la stadii severe.

Medicul a subliniat că acest tratament se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19 (una sau mai multe comorbidități), de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

Criteriile de eligibilitate sunt: 1. semnarea consimțământului informat; 2. forme ușoare, care nu au nevoie de supliment de oxigen; 3. administrarea la mai puțin de 7 zile de la debutul simptomatologiei; 4. factori de risc pentru evoluție severă: se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc; 5. vârsta>65 ani; 6. Indicele de masă corporală (masa unei persoane raportată la înălțime) BMI>30kg/m2; 7. boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, Infarct miocardic recent, cardiopatie ischemică severă; 8. bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPCO); 9. diabet zaharat tip 1; 10. terapie imunosupresoare - terapii biologice; 11. pacienți cu transplant de organe sau măduvă; 12. pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie; 13. SIDA.

Pentru a fi eligibil pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali un pacient infectat cu SARS-CoV-2 trebuie să îndeplinească primele trei criterii și cel puțin unul din factorii de risc, cumulativ.

Doctorul Teodorovici a declarat că din păcate pacienții vin la spital târziu, în faze avansate ale bolii, astfel că de luni până miercuri nici un pacient cu Covid nu s-a încadrat în criteriile de eligibilitate. Din data de 19 octombrie până acum, spitalul din Suceava a primit 146 de doze, în trei tranșe, toate cele primite anterior fiind administrate.  

Odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienților după o prealabilă evaluare clinico-biologică care poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie care, mai apoi, îndrumă pacienții pentru administrare în spital. Administrarea se poate face în 3 locații: prin spitalizare de zi, la camera de gardă și în Unitatea de Primiri Urgențe.

Pacienții beneficiază de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom.