„Suceava Educată”, o mișcare civică, formată din părinți și profesori care susțin dreptul fundamental la educație, garantat de Constituția României, și se opune oricăror măsuri discriminatorii ce îngrădesc accesul la educație („mișcare ce a luat ființă la fel de spontan cum se iau și măsurile abuzive din țară”), a anunțat pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Suceava-Educat%C4%83-107811695047024 că miercuri, 10 noiembrie, între orele 11:00 și 16:30, organizează Marșul Dreptului la Educație.

În mesajul postat de „Suceava Educată” se regăsește următorul îndemn: „Stimați profesori și părinți, dragi copii, Am ajuns într-un moment fără precedent istoric, în care, pe lângă alte drepturi ce ni s-au confiscat în numele medicinei, se dorește și îngrădirea dreptului fundamental la educație, garantat de Constituția României. O țară civilizată este o țară educată. Un act educațional eficient se face doar cu prezența fizică a profesorului în fața clasei. Preșcolarii și copiii din clasele primare, dar și cele finale sunt cei mai afectați de deciziile aberante luate de ministrul educației.

În același timp, orice act medical realizat prin constrângere și limitare de drepturi încalcă flagrant Convenția de la Oviedo (https://www.medlegtm.ro/CONVENTIE%20Oviedo.pdf ), ratificată de România prin Legea nr. 17/2001. Dar mai presus de orice lege sau ordonanță de urgență se află Constituția României, care, prin Art. 53, alin. 2, enunță: <Restrângerea (unor drepturi sau libertăți – n.n.) poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.> Asistăm cu bună știință la încălcarea Constituției, pentru că, prin procentul arbitrar de 60% care condiționează accesul fizic în școli, se creează discriminare între cadrele didactice vaccinate și cele nevaccinate.

Scopul lor nedeclarat este să ne învrăjbească, să ne dezbine. Vor ca noi, părinții, să facem presiuni asupra profesorilor pentru a se atinge acel prag infam. Stimați părinți, noi trebuie să ne protejăm profesorii cu orice preț! Sucevenii nu cedează în fața capcanelor mizere ce ni se întind! Școlile trebuie deschise fără nicio condiționare!”.

În mesajul celor care organizează miercuri Marșul Dreptului la Educație se mai spune: „Singura soluție, garantată de Constituția României, prin Art. 39 (<Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.>) este să ieșim la protest, cu mic, cu mare, părinți, copii și profesori, vaccinați sau nevaccinați”.

Astfel, sunteți invitați miercuri, 10 noiembrie 2021, la Marșul Dreptului la Educație. „Vom porni din comuna Bosanci, la ora 11:00, din fața Căminului Cultural, și vom merge, pe jos, până în fața Inspectoratului Școlar Județean din municipiul Suceava, unde, sperăm să fim suficient de mulți încât doleanțele să ne fie luate în seamă.

Vom manifesta pașnic. Cei care au posibilitatea, vă rugăm să veniți cu mesaje proprii, scrise pe foi de hârtie și eventual laminate.

Avem rugămintea ca părinții și profesorii de la școlile de pe traseu (Ipotești, Tișăuți, Lisaura, școlile din Suceava dar și din județ) să ni se alăture din mers sau la destinație. Dacă sunteți din localități apropiate de Suceava poate nu ar fi o idee rea să veniți tot pe jos, în marș, până la Inspectoratul Școlar Suceava”, mai transmis inițiatorii acțiunii.

Mottoul acțiunii este „Curaj, ne luăm libertatea înapoi!”