Printr-un ordin al ministrului Educației, publicat luni în Monitorul Oficial, a fost luată decizia înființării unei noi comisii formate din profesori universitari de la universități din România, care anual vor elabora un raport de metaranking ce are drept scop clasificarea și ierarhizarea programelor universitare din țară. Din această comisie fac parte opt profesori universitari de la instituții precum Universitatea din București, ASE, USV sau Universitatea de Arte din Târgu Mureș, printre ei fiind ales și prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, fost ministru al Educației în guvernul PSD din 2018. Acest grup de experți reprezintă primul grup nou stabilit în ultimii cinci ani, după cel care a elaborat Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar începând cu anul 2016.

Cu alte cuvinte, acest grup de lucru urmează a stabili un clasament al universităților din România, prin realizarea unei medii a prezenței acestora în cel puțin 10 clasamente internaționale importante. Pentru realizarea noului clasament, acest nou grup de experți ia în calcul îmbunătățirea metodologiei de calcul a acestor poziții, pe baza rezultatelor obținute de universitățile românești în clasamentele internaționale de prestigiu.

Grupul de lucru proaspăt format va avea responsabilități specifice și limitate, între care propunerea spre aprobare Ministerului Educației a metodologiei în vederea realizării unui exercițiu național de Metaranking, colaborarea cu experți și organisme internaționale cu expertiză în domeniul ierarhizării și clasificării instituțiilor de învățământ superior, precum și elaborarea raportului anual de metaranking. Din grup fac parte prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Universitatea București, prof. univ. dr. Marius Constantin Profiroiu de la Academia de Studii Economice București, prof. univ. dr. Valentin Navrapescu din IPB, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa din USV, prof. univ. dr. Radu Oprean din Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, prof. univ. dr. Carmen Loghin de la Universitatea Tehnică Iași, prof. univ. dr. Vasile Vântu din Universitatea de Științele Vieții Iași și prof. univ. dr. Sorin Crișan de la Universitatea de Arte Târgu Mureș.

Începând cu 2016, obiectivul realizării acestui Metaranking a fost cunoașterea poziționării universităților românești în clasamentele internaționale, având drept scop susținerea universităților inclusiv prin politici financiare. Ordinul emis de minister prevede, pe lângă evaluarea universităților în scopul autorizării provizorii și acreditării (evaluare realizată de ARACIS), evaluarea în scopul ierarhizării programelor de studii și clasificării universităților, pe baza unei metodologii de evaluare propuse de Ministerul Educației.