Un ciorchine uman imens, de sute de persoane, zgribulite de frig, la etajul mallului  – așa arată rândul format pentru intrarea la Serviciul Permise și Înmatriculări Auto, în singura zi în care se țin audiențe la șeful instituției.

Aflat în centrul unor scandaluri răsunătoare, cu șefi schimbați aproape la fel de des ca șosetele, acest serviciu public comunitar subdimensionat, aflat în subordinea Prefecturii Suceava, continuă să fie deficitar în relația cu cetățenii, care au de așteptat luni de zile pentru servicii precum obținerea permiselor auto, radierea unor vehicule vechi sau înmatricularea de mașini noi.

Conform programului Serviciului Permise și Înmatriculări Auto, miercuri este singura zi de audiență, în intervalul orar 15:00-17:00.

În același interval de timp, dar până la 18.30, se face și depunerea documentelor la ghișee, fiind singura zi cu program prelungit, în rest fiind până la 16.30, iar vinerea până la 14.00.

Cert e că rezultatul este unul foarte vizibil – sute de oameni la o coadă care ocupă o bună parte din etajul mallului, la exterior, accesul făcându-se de pe scări, încât nu se trece prin punctele de control al certificatului verde.

Fiecare e cu problema lui – unii cu dosar de permis auto, altul cu noul număr de înmatriculare al mașinii, unii au venit pentru radiere, iar alții sunt acolo cu probleme la dosarele de acest gen, pentru care au nevoie de audiență la conducerea instituției, pentru a găsi rezolvare.

Conform Prefecturii Suceava, în prezent, conducerea Serviciului Permise și Înmatriculări Auto este asigurată de către cms. șef Vasile-Adrian Hlaghi, împuternicit în această funcție, după ce predecesorii săi sunt cercetați pentru diverse acuzații sau pur și simplu au renunțat, depășiți de situație.

„Am dat dosarul, au spus că voi primi un SMS. Mai am timp să aștept, dosarul expiră în ianuarie 2022”, spune o femeie care tocmai a ieșit, fără a avea o programare clară a perioadei în care se va rezolva problema ei.

Alții, care stau la coadă, tocmai spre final, privesc cu îngrijorare spre sutele de persoane care le sunt înainte.

„Trebuie să ne ia, doar nu stăm aici degeaba cu orele!”, spune unul, în vreme ce altul se încurajează singur, cu jumătate de voce – „Au spus că vor prelua tot, până la ultimul dosar...”. Se uită la ceas, e deja aproape 17.00, iar în față are aproape 200 de persoane.

Unii, conștienți că mai au de așteptat o grămadă, roagă pe alții să le țină rândul și merg să cumpere ceva de mâncare. Să stai și flămând, și în frig nu e ușor...

În ciuda nemulțumirilor populației, a demersurilor făcute de Prefectură, situația de la  Permise și Înmatriculări Auto este încă una deficitară, în județ fiind deja sute de mii de autovehicule și mii de alți suceveni dornici să devină șoferi și proprietari de mașini, încât volumul de muncă este foarte mare, la fel ca și timpii de așteptare ai celor care apelează la aceste servicii comunitare.