Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că la protestul organizat duminică în centrul Sucevei împotriva certificatului verde și a vaccinării anti-Covid au fost încălcate flagrant, cu bună știință și ostentativ, măsuri elementare de protecție. Alexandru Moldovan a amintit că săptămâna trecută au avut loc o serie de acțiuni de protest în mai multe localități din județ, ultima și cea mai de amploare desfășurându-se duminică, 14 noiembrie, în centrul municipiului Suceava.

„Având în vedere situația sistemului medical județean, actualul context epidemiologic la nivel național și județean, luând în considerare prerogativele constituționale ale funcției de prefect, doresc să supun atenției câteva precizări. Orice cetățean al României are garantat prin Constituție o serie de drepturi fundamentale, inclusiv cele de a se adresa instituțiilor statului cu solicitări și petiții sau de a manifesta în cadru organizat pentru susținerea unor revendicări. Pe de altă parte, aceeași lege fundamentală la care ar trebui să ne raportăm permanent instituie și obligația oricăruia dintre noi de a respecta legile în vigoare”, a declarat Moldovan, care consideră că „a fost evident pentru noi toți că în desfășurarea manifestației de ieri, din centrul municipiului Suceava, au fost încălcate flagrant, cu bună știință și ostentativ, măsuri elementare de protecție instituite în perioada de alertă: portul măștii de protecție inclusiv în spații deschise, distanțare fizică, limitarea numărului maxim de participanți la 100 de persoane”. El a arătat că organizatorii acestui protest și-au asumat aceste măsuri, prin avizele obținute, însă le-au ignorat total.

Prefectul a spus că se delimitează de o asemenea abordare, care poate fi privită și ca un afront la adresa marii majorități a cetățenilor, care au ales să respecte măsurile de protecție instituite, și a cadrelor medicale, care au depus eforturi susținute de la debutul pandemiei.

„În altă ordine de idei, au apărut în spațiul public aprecieri cu privire la modul în care instituțiile statului și-au îndeplinit atribuțiile. Doresc să exprim totala mea apreciere pentru modul echilibrat în care a acționat jandarmeria, fără a se lăsa antrenată într-o serie de provocări”, a mai precizat Alexandru Moldovan. El a arătat că Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, cât și celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor comunica populației în imediata perioadă acțiunile şi măsurile pe care le-au întreprins în conformitate cu atribuțiile conferite de lege.

„În încheiere, fac un apel la calm, înțelegere și echilibru, dublate de aplecarea spre informare corectă, din surse medicale, asupra tuturor aspectelor care țin de pandemie. Este nevoie de solidaritate mai mult ca oricând, pentru a construi punți între comunități și a reveni la o viață normală”, a precizat Alexandru Moldovan.