Preotul prof. Ioan Nistoroaea, care a fost mulți ani parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din municipiul Suceava, de unde a ieșit la pensie, a plecat la Ceruri, la vârsta de 68 de ani. Pe pagina de Facebook a Bisericii Adormirea Maicii Domnului a fost postat joi acest mesaj: „Cu profundă durere în suflet, am aflat de trecerea neașteptată din această viață a preacucernicului părinte prof. Nistoroaea Ioan, păstor misionar și harnic, care s-a remarcat prin vocația sa spre dialog și comuniune prin bunătatea și dărnicia părintească. Părintele profesor Ioan rămâne pentru generaţiile tinere o pildă de hărnicie, entuziasm și dăruire de sine pentru binele Bisericii şi pentru promovarea învățământului teologic românesc”. În același mesaj se mai spune că părintele profesor Ioan „s-a remarcat prin activitatea sacerdotală și misionară, administrativă și gospodărească, fiind un model de implicare jertfelnică atât pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit, cât și pentru toți cei cu care a colaborat în numeroasele sale slujiri în cadrul Bisericii. A fost un păstor vrednic și neobosit care a slujit comunitatea parohială o viață întreagă în lucrarea faptelor bune. În aceste momente de durere și întristare, transmitem familiei și tuturor celor care l-au cunoscut un gând părintesc de mângâiere. Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului său, părintele profesor Ioan, în ceata sfinților slujitori, dăruindu-i odihnă în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi! Veșnica lui pomenire din neam în neam! Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru familia îndoliată şi pentru toți cei îndureraţi!”

 

·        Amintire de la „hramul cizmarilor”

Părintele Ioan Nistoroaea și-a dedicat mulți ani din viață Bisericii Adormirea Maicii Domnului, care are trei hramuri, pe 15 august, pe 8 septembrie şi pe 21 noiembrie – hramul cizmarilor. Îmi amintesc câteva cuvinte spuse de părintele profesor Ioan la una dintre sărbătorile breslei cizmarilor: „Breasla cizmarilor a fost una respectată. Erau uniţi, oameni de onoare, pentru credinţă, faptele lor fiind cele care fac să se vorbească şi astăzi despre ei. Pe vremuri, aveau un fel de <cutia milei>, un fond al breslei cu care breasla cizmarilor avea grijă să nu lipsească niciodată din biserică lumânările, tămâia şi alte lucruri necesare bisericii. Breasla a trecut prin necazuri, trece şi astăzi, dar important este că au rămas în picioare, duc tradiţia mai departe şi lasă urmaşi care să întreţină flacăra breslei”. Cred că părintele și-ar dori ca breasla cizmarilor să rămână în continuare unită și respectată.

Iniţiativa de a se construi un prăznicar la „Biserica cizmarilor” îi aparţine tot preotului profesor Ioan Nistoroaea, care a publicat şi monografia Bisericii Adormirea Maicii Domnului.

 

·        Înmormântarea, duminică, la ora 14:00

Preotul prof. Ioan Nistoroaea s-a născut pe 12 ianuarie 1953 și a decedat pe 18 noiembrie 2021. Vineri și sâmbătă, de la ora 19:00, vor avea loc slujbe de priveghere. Înmormântarea va avea loc duminică, pe 21 noiembrie, la ora 14:00, la Biserica Adormirea Maicii Domnului. Sincere condoleanțe!