Autoritățile administrației publice și cele medicale din județul Suceava se pregătesc pentru al cincilea val al pandemiei de Covid-19. În cursul zilei de joi a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, la care au participat prefectul Alexandru Moldovan, subprefecții Alexandru Salup și Daniel Prorociuc, vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, directorul executiv al DSP, Olivia Ioana Vlad, medicii epidemiologi Dana Costea, Cătălina Zorescu și Dinu Sădean, managerii și directorii medicali ai unităților spitalicești din județ, managerul general al SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, inspectorii-șefi ai structurilor MAI (IPJ, IJJ, ISU).

Tema principală a întâlnirii a fost proiectul planului județean de reziliență față de recrudescența COVID-19 la nivelul județului Suceava, urmărindu-se  dimensionarea judicioasă a numărului paturilor destinate acordării asistenței medicale de specialitate pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19, precum și menținerea la un standard înalt al actului medical de specialitate în cazul patologiei non-COVID.

Planul a fost întocmit de către specialiștii DSP împreună cu managerii și directorii medicali ai spitalelor din județ și cuprinde acțiuni și măsuri care vor fi adoptate în funcție de situația epidemiologică într-un posibil val 5 al pandemiei COVID-19.

În acest sens, sunt prevăzute creşterea numărului de paturi necesare cazurilor confirmate şi suspecte de COVID-19, în mod etapizat, conform a trei scenarii, până la un număr total de 892 locuri, precum și ordinea şi modalitatea în care cele șapte spitale - Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Siret - vor atinge progresiv numărul de paturi necesare pentru asigurarea asistenţei medicale pentru pacienţii cu Covid, în funcţie de evoluţia epidemiologică (cele trei scenarii determinate de incidența calculată la 14 zile, la nivelul județului).

De asemenea, planul cuprinde propuneri privind necesarul de materiale de protecţie şi materiale sanitare, de medicamente, dispozitive medicale şi aparate medicale pentru lupta împotriva Covid și propuneri privind necesarul de personal medical şi modalităţile de asigurare a acestuia.  

Prefectul Moldovan a solicitat ca fiecare spital să transmită eventualele observații, modificări sau propuneri către DSP, urmând ca planul să fie supus aprobării în prima ședință a CJSU.

Totodată, prefectul a subliniat că planul vizează „menținerea ordinii în sistemul sanitar județean prin instituirea unor proceduri de răspuns imediat în fața unor evoluții epidemiologice nedorite, fără a fi ignorată tratarea patologiilor non-COVID”.

În acest sens, planul de combatere a valului 5 al pandemiei de coronavirus va asigura „menținerea unei capacități de tratament a pacienților non-COVID în scopul gestionării urgențelor medicale și în ipoteza scenariului trei, moment în care va fi operaționalizat numărul maxim de paturi”.

„Gestionarea coordonată a resurselor tuturor unităților sanitare din județ, în vederea utilizării lor la maximă capacitate în interesul cetățenilor, este modalitatea prin care putem răspunde cât mai bine din punct de vedere medical unor posibile provocări în perioada următoare”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.