Șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, a declarat că în ședința de miercuri Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Gheorghe Flutur a precizat că proiectul, în valoare totală de 100.164.000 lei, va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), iar durata de execuție a lucrărilor este estimată la 36 de luni.

Flutur a arătat că Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, aflată pe Lista monumentelor istorice, va fi restaurată și valorificată din punct de vedere cultural și economic, pentru creșterea gradului de acces al publicului larg și al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum și pentru reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală.

Întregul ansamblu, amplasat pe o suprafață de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă.