Un urs de circa 300 de kg a fost salvat de angajații Ocolului Silvic Broșteni după ce a rămas blocat într-o capcană montată cel mai probabil de braconieri. Pentru a atrage sălbăticiunea, braconierii au pus momeală o oaie moartă, într-un brad, la o înălțime de circa 5-6 metri. Pe trunchiul arborelui a fost montat un laț în care animalul a rămas blocat și cel mai probabil urma să fie împușcat de braconieri. Norocul a fost acela că totul s-a petrecut în apropierea orașului Broșteni, iar urletele ursului au fost auzite și astfel au putut fi alertați în timp util silvicultorii. Aceștia au mers la fața locului și a tranchilizat animalul, iar mai apoi l-au eliberat în pădure, dar într-o altă zonă față de cea în care s-a încercat braconarea sa.

Între timp, cei doi urși pentru care reprezentanții Direcției Silvice Suceava au primit derogare din partea Ministerului Mediului pentru a fi extrași au fost împușcați în termenul prevăzut de legislație. Este vorba de o femelă de peste 200 de kg, care a făcut probleme în fondul de vânătoare de la Crucea. Mai exact, ursoaica este responsabilă de 6 atacuri, ocazie cu care a ucis 9 oi, 2 capre, 3 bovine și a distrus 12 stupi de albine, pagubele fiind de peste 10.000 de lei. Cel de-al doilea animal pentru care s-a obținut derogare pentru împușcare a creat probleme crescătorilor de animale din zona fondului de vânătoare de la Pojorâta. Ursul este responsabil pentru cel puțin două atacuri masive, cu pagube de peste 10.000 de lei și în acest caz.

 

 

 

În afara celor doi urși pentru care s-a obținut derogare, alte două sălbăticiuni au fost împușcate de reprezentanții Direcției Silvice Suceava. ”Este vorba de două animale care au fost împușcate în baza Ordonanței 81/2021 care dă posibilitatea gestionarului fondului de vânătoare să extragă animalul dacă acesta se manifestă în intravilanul unei localități și pune în pericol viața oamenilor”, a precizat George Celsie, șef Birou Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Suceava.