Ziua Patrimoniului Mondial al UNESCO din România a fost sărbătorită la data de 16 noiembrie de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin publicarea unor imagini foarte frumoase din pădurile multiseculare de fag din România, inclusiv Codrii Seculari Slătioara, unde fagul crește la cea mai mare altitudine din țară.

Ziua Patrimoniului Mondial al UNESCO a fost instituită la nivel mondial în 2010 și este marcată de opt ani în România.

România are incluse numeroase obiective în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, inclusiv păduri multiseculare valoroase de fag în Izvoarele Nerei, parcurile naționale Domogled – Valea Cernei și Cheile Nerei – Beușnița, în Masivul Cozia din județul Vâlcea, codrii seculari Șinca din județul Brașov, Groșii Țibleșului și Strâmbu-Băiuț din județul Maramureș și Slătioara din județul Suceava.

România a înscris opt situri în Lista patrimoniului mondial natural al UNESCO ”Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”, cu o suprafață totală de 23.982,77 hectare, dintr-un total de 92.023,24 hectare, înscrise de unsprezece state la nivel european.

Din cele 23.982,77 hectare din România înscrise în Lista patrimoniului mondial natural al UNESCO, 23.644,53 hectare, adică șapte din cele opt situri UNESCO, sunt păduri aflate în proprietatea publică a statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

În 16 noiembrie 2021 s-au împlinit 49 de ani de la adoptarea Convenției privind Protecția Patrimoniului Mondial și Cultural Mondial.