Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a declarat că propunerea legislativă cu privire la construcțiile agricole în extravilan, care deblochează activitatea fermierilor români, a fost votată în parlament. Gheorghe Șoldan a precizat că a depus acest proiect de lege împreună cu alți parlamentari ai PSD.

Astfel, Șoldan a explicat că prin această lege toți cei care doresc să investească în construcții agricole vor fi scutiți de birocrație și de goana după autorizații inutile. „Autorizațiile de construcții pentru investiții în construcții agricole vor fi făcute mai ușor, fără obligativitatea depunerilor planurilor urbanistice zonale și fără obligativitatea introducerii acestor investiții în intravilan, prin solicitarea PUZ. Prin legea votată astăzi simplificăm inclusiv depunerea proiectelor europene lansate la AFIR”, a arătat deputatul social-democrat sucevean. El a adăugat că vechea reglementare nu a ținut cont de faptul că aceste construcții agricole trebuie să fie amplasate în zona extravilană a localităților. „Nu poți face, de exemplu, o fermă în interiorul localității fără să creezi alte probleme care pot afecta locuitorii din acea comunitate, de la mirosuri neplăcute, până la riscuri de biosecuritate sau zgomotul și aglomerația creată de transportul la și dinspre fermă”, a explicat Gheorghe Șoldan.

El a mai spus că, din acest motiv, până în prezent aceste investiții erau blocate din motive birocratice, iar fermierii nu își puteau recupera banii din fonduri europene și erau nevoiți să suporte paguba creată sau chiar să sisteze investiția. Șoldan a mai declarat că odată cu adoptarea acestei legi, investițiile în agricultură vor fi mai simple. Și și-a exprimat speranța că tot mai mulți români vor accesa fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea de activități agricole.