Mai multe unități școlare rădăuțene racordate la sistemul centralizat au rămas fără căldură, după ce a fost sistată furnizarea gazului metan către centrala termică a municipiului de firma Nord Gaz. Inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, prof. Ciprian Anton, ne-a spus că unitățile școlare afectate de această situație sunt Colegiul Tehnic Rădăuți, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Grădinița „Voinicelul”, Grădinița „Alba ca Zăpada”, Grădinița Nr. 6 Rădăuți, toate cele trei grădinițe fiind structuri arondate Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți, unitate de învățământ care nu este racordată la sistemul centralizat.

Dintre unitățile școlare arondate la centrala municipiului, Colegiul Tehnic este deja în sistem online, așa că elevii nu au fost afectați, la fel și grădinițele „Voinicelul” și „Alba ca Zăpada” desfășoară ore online.

Astfel, au rămas fără căldură preșcolarii de la Grădinița Nr. 6 Rădăuți, elevii de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți și Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți.

„Noi ținem legătura cu colegii de la Rădăuți, cu autoritățile de acolo, de unde avem semnale că problemele se vor rezolva curând”, a mai spus inspectoratul școlar general adjunct Ciprian Anton. În funcție de felul în care autoritățile rădăuțene vor rezolva problema căldurii și apei calde din apartamentele rădăuțenilor, inclusiv din unitățile școlare, se vor lua și măsuri speciale de conducerea școlilor afectate. O soluție, dacă nu se rezolvă în curând problema cu furnizarea căldurii în școli, este trecerea la învățământul online.

 

 

 

  • Temperaturi între 19 și 22 de grade Celsius, la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”

 

Am stat de vorbă cu directorul Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Nr. 5 Rădăuți, prof. Radu-Gheorghe Munteanu, care ne-a spus că, deocamdată, elevii nu au de suferit. Pereții clădirii sunt bine izolați, astfel că s-a păstrat o temperatură constantă în clase și pe holul școlii. Marți, temperatura de pe hol arăta 19 grade Celsius, iar temperatura din clase era de 22 grade Celsius. La această școală învață 578 de elevi, repartizați în 19 săli de clasă. „Deocamdată, copiii nu sunt afectați de această situație, însă trebuie să le amintim tuturor factorilor decizionali îndreptățiți să rezolve această situație că educația este o prioritate și nu putem să îi facem pe copii să sufere, mai ales că au fost supuși la destul de mult stres din cauza Covid-19. Copiii nu trebuie să fie folosiți ca masă de manevră, astfel că noi facem tot posibilul să ne desfășurăm orele în condiții normale, să le încălzim sufletele și să îi educăm, iar cei care trebuie să dea drumul la căldură să o facă, pentru că este vorba de educația copiilor”, ne-a spus directorul Radu-Gheorghe Munteanu.

El a mai adăugat că nu va recurge la folosirea aerotermelor, radiatoarelor în clase, pentru a nu supraîncălzi instalația electrică. Câteva zile se mai pot face ore în condiții normale, spune directorul Munteanu, pentru că încă se va păstra o temperatură constantă în clase, dar dacă vor continua problemele și școala nu va primi căldură de la centrala municipiului, se poate ajunge la învățământ online, ceea ce nu este dorința nimănui.

 

  • Verificarea temperaturii, la prima oră, înainte ca elevii să ajungă la clase

 

O situație similară am întâlnit și la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, unde învață 874 de elevi și sunt 66 de angajați. Aici, temperatura din clase era marți de 21, 22 de grade Celsius. „Avem o temperatură constantă în școală, asta și datorită clădirii solide și a zidurilor care nu permit pierderea căldurii. Cu toate acestea, miercuri dimineață, în jurul orei 7:00, când vin la școală primii angajați, voi veni și eu, pentru a verifica temperatura din clase și de pe hol. Dacă se păstrează aceste temperaturi, nu va fi nici o problemă. Dacă temperaturile scad și considerăm că nu este în regulă pentru elevi, vom recurge la orele online. Să sperăm că nu vom ajunge acolo și că autoritățile vor rezolva în scurt timp problemele cu căldura la nivelul municipiului, implicit și la colegiul nostru”, a explicat directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi, prof. dr. Adrian-Nicolae Puiu.  

Elevii și profesorii rădăuțeni de la aceste unități școlare racordate la sistemul centralizat de încălzire așteaptă ca autoritățile să găsească o soluție care să le permită desfășurarea orelor în condiții normale, față în față.