Ministrul Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, a sărit în apărarea artiștilor care nu își primesc drepturile de autor de la Organismele de Gestiune Colectivă (OGS). Bogdan Gheorghiu a declarat că aceste organisme „își uită cam des misiunea”, iar în loc să fie mandatarele artiștilor, iar banii pe care îi încasează în numele lor să fie corect și transparent distribuiți, ajung să fie negociați la mica înțelegere sau chiar, mai grav, să nu mai fie distribuiți. „De ce? Pentru că actuala lege spune că după 3 ani, dacă sumele sunt nerevendicate, acestea revin Organismului de Gestiune Colectivă care îi folosește conform statutului. În realitate, banii aceștia ajung să fie gestionați în interesul personal al reprezentanților organismelor”, a spus Gheorghiu. El a arătat că unul dintre aceste organisme de gestiune colectivă a avut, în ultimii patru ani, nu mai puțin de 49 de milioane de lei, sumă nerepartizată, sumă care ar fi trebuit să revină titularilor de drepturi, în numele cărora i-a colectat. El a adăugat că un alt OGS nu a distribuit 23% din suma colectată, adică 11,6 milioane lei, adică milioane de euro care ar fi revenit artiștilor și autorilor.

Ministrul Culturii a lansat o provocare către reprezentanți ai Organismelor de Gestiune Colectivă, în sensul de a-l contrazice și a publica formulele de calcul folosite pentru distribuirea sumelor către titularii de drepturi, situația ultimilor cinci ani privind sumele nerevendicate, ce au făcut cu fiecare leu, plus procentul acestora din sumele total colectate, dar și situația ultimilor cinci ani cu privire la indemnizația sau veniturile pe care membrii consiliului director o sau le primesc.

„Totodată, invit toți artiștii din România să vină public și să își spună povestea legată de Organismele de Gestiune Colectivă. Nu fiți doar martori, acum este momentul în care putem să transparentizăm acest mecanism. Spuneți-vă experiența personală pentru ca realitatea să fie cunoscută publicului!

Stimați utilizatori, vă invit și pe voi să ne împărtășiți care este relația pe care o aveți cu Organismele de Gestiune Colectivă și de câte ori nu v-ați întrebat unde se duc banii pe care aceștia îi colectează”, a transmis Gheorghiu.

Pe de altă parte, el a arătat că amendamentul propus de către Alina Gorghiu și Lucian Romașcanu pentru modificarea Legii dreptului de autor a fost votat în unanimitate de toate partidele politice în Comisia pentru Cultură și Media a Senatului, pentru că au existat de-a lungul timpului foarte multe plângeri legate de abuzurile Organismelor de Gestiune Colectivă. „Acesta este motivul pentru care insist ca toți cei care au fost victimele acestor abuzuri să iasă public.

Astfel, cea mai bună soluție este ca sumele prescrise după 3 ani să revină titularilor de drepturi - 30% în mod egal pentru fiecare membru al Organismului de Gestiune Colectivă și 70% către cea mai importantă formă de sprijin pentru artiști, Fondul Cultural Național - și fiecare organism să își publice formulele de calcul folosite. Legislația va stimula organismele să își facă treaba și să distribuie corect și transparent, cu riscul de a mă repeta, banii colectați în numele artiștilor și titularilor”, a încheiat Bogdan Gheorghiu.