Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, brazii de Crăciun, în jurul cărora se adună familia pentru a-i împodobi și sub care se pun cadourile, revin în atenția tuturor.

Pentru cei interesați să aibă un brad frumos și care să nu fie tăiat, ba din contra, care poate fi păstrat sau replantat, Pepiniera Salcea are pregătiți peste 100.000 de brăduți gata de pus în ghivece.

“Direcţia Silvică Suceava susține și promovează achiziționarea pomilor de Crăciun autohtoni și încurajează cumpărarea pomilor cu rădăcină protejată sau plantați în ghivece, care vor putea fi replantați după sărbătorile de iarnă”, a declarat șeful silvicultorilor suceveni, Sorin Ciobanu.

De altfel, această alternativă la bradul tradițional, recoltat din păduri sau din culturi speciale, a devenit tot mai populară, numărul cumpărătorilor fiind tot mai mare de la un an la altul.

„De ani buni vindem numai în ghivece. Anul trecut am vândut câteva mii, dar numărul variază de la un an la altul. Vindem numai pe comandă și livrăm. Avem pe stoc în acest moment, în câmp, în jur de 120.000 – molid, brad, brad argintiu, brad de Caucaz, brad alb, molid canadian”, a declarat pentru forestmania.roAndi Butnaru, managerul Pepinierei Salcea, care se întinde pe 55 de hectare de teren.

Dacă sunt ținuți la temperaturi optime, aceștia pot fi replantați cu succes. Andi Butnaru a explicat care sunt condițiile care trebuie respectate pentru ca brăduții la ghiveci să poată fi replantați cu șanse de reușită maxime: „Ghiveciul trebuie ținut într-o verandă, la o temperatură sub 20 de grade și, important, acești arbori trebuie udați periodic. În acest fel șansele de reușită la replantare sunt foarte mari”.

În nici un caz nu este indicat ca aceștia să fie ținuți în casă, la temperaturi de peste 24 de grade Celsius, ca apoi să fie scoși în ger, în ianuarie-februarie, când temperaturile scad și până la –25 de grade Celsius, pentru că diferențele atât de mari îi afectează iremediabil.