Situația epidemiologică din județul Suceava este o mare necunoscută, chiar și la nivelul cifrelor oficiale. Datele furnizate oficial la nivel județean nu au  legătură cu cele transmise oficial de la nivel central și, mai mult decât atât, nu sunt nici coerente.

De exemplu, conform situației transmisă duminică, 21 noiembrie 2021, de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Suceava, în județ ar fi 36.779 de cazuri de Covid-19 confirmate. De asemenea, 35.451 de suceveni ar fi fost declarați vindecați, 1.984 au decedat și 698 de cazuri ar fi încă active. Ar rezulta că au fost 38.133 de suceveni care au fost declarați vindecați, au decedat sau ar fi încă bolnavi, ceea ce înseamnă că ar fi cu 1.354 mai mulți suceveni declarați oficial vindecați decât cei care au fost oficial confirmați cu SARS-CoV-2.

Logic, acest lucru ar fi imposibil pentru că nu ar putea fi declarați vindecați de Covid oameni care n-au fost confirmați cu Covid, dar dacă există o bază de date separată cu cei declarați vindecați s-ar ridica întrebarea dacă ar fi putut fi introduse 1.354 de persoane care în realitate n-au avut un test pozitiv.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis, însă, o altă situație, tot pentru aceeași dată, 21 noiembrie 2021. Potrivit acesteia, în județul Suceava au fost confirmate până acum 36.817 cazuri de Covid-19, dintre care 35.482 de oameni au fost declarați vindecați, 1.981 au decedat și 698 sunt încă bolnavi (cazuri active). Între cifra de 36.817 suceveni confirmați oficial infectați și cea a celor vindecați+ decese+ cazuri active ar fi o diferență de 446 de persoane despre care nu știm unde se încadrează dacă nu sunt nici declarați vindecați, nu au decedat și nu sunt incluși la cazurile active.

Statistica de la nivel central, transmisă de Grupul de Comunicare Strategică de la Guvern și folosită de site-uri precum https://stirioficiale.ro/informatii sau https://covid19.geo-spatial.org/?map=cazuri_active a dat pentru 21 noiembrie 2021 cu totul alte cifre: 37.489 de cazuri confirmate, 35.359 de cazuri declarate vindecate, 2.009 decese și 121 de cazuri active.  Este singura situație în care numărul cazurilor confirmate este egal cu cel al celor vindecate+ decese+ cazuri active. Singura problemă este că numărul de cazuri active, 121 de persoane, este incredibil de mic, față de cele 698 comunicate de DSP, care pare mai apropiat de realitate.  Numai în spitalele din județ erau duminică internați 208 pacienți cu Covid, prin urmare n-au cum să fie doar 121 de cazuri active la acest moment.  Totodată, sunt cu 28 mai multe decese față de cele comunicate de DSP și cu 25 mai multe față de decesele comunicate de CJCCI, la data de 21 noiembrie 2021.

În legătură cu decesele, evidența noastră a deceselor indică 1.987 de suceveni care au murit de Covid până la data de 21 noiembrie a.c..

Lămuririle pe care le-am solicitat încă de duminică după amiază de la instituțiile abilitate nu ne-au clarificat lucrurile. Teoretic, datele exacte ar trebui să fie cele furnizate de DSP Suceava, care le transmite și la celelalte instituții județene și centrale. Încă nu avem un răspuns la întrebările cine face modificările și de ce.