Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Casa de Cultură a Studenţilor anunţă aniversarea a 10 ani de existenţă a Teatrului Studenţesc ”Fabulinus” la Suceava.

Marcarea acestui moment de sărbătoare se va face în sala de spectacol Auditorium „Joseph Schmidt”, unde marți seara, începând cu ora 19.00 va avea loc o nouă reprezentaţie a celei mai recente producţii a trupei de teatru universitar, spectacolul „Autoportret”, inspirat de Rose Ausländer, în regia lui Cosmin Panaite.

Montarea acestei piese este parte din proiectul internațional „Selbstportrait – Versuche der Verortung”, finanțat de Guvernul Federal German, Biroul pentru Cultură și Mass-Media (BKM) și Guvernul Regional Bezirk Schwaben, Biroul pentru Parteneriatele Europene, sprijinit de Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Cernăuți.

O scurtă istorie a Teatrului Studenţesc ”Fabulinus” o face Prorectorul USV, prof.univ.dr. Mihai Dimian:

„Teatrul Studenţesc «Fabulinus» s-a înfiinţat în noiembrie 2011, la iniţiativa rectorului Universităţii «Ştefan cel Mare» din Suceava din perioada respectivă, prof.univ.dr.ing. Adrian Graur şi a unui grup de studenţi suceveni, cea mai implicată dintre ei fiind Oxana Greadcenco. Într-un oraş care nu avea la acea dată un teatru propriu, această iniţiativă a răspuns atât nevoii de teatru a studenţilor suceveni, cât şi a publicului larg, oferind totodată studenţilor şi elevilor suceveni sanşa de a se dezvolta armonios, de a-şi stimula imaginaţia, memoria şi chiar de a se descoperi pe sine. Prin atragerea cunoscutului actor şi regizor Ioan Sapdaru, de la Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» din Iaşi, stagiunea teatrală studenţească s-a deschis în martie 2012, pe scena Auditoriumului «Joseph Schmidt», cu piesa «Visul unei nopţi de vară», de William Shakespeare. «Fabulinus» a continuat sub îndrumarea maestrului Ion Sapdaru până în toamna anului 2014, când ştafeta a fost predată unui tânăr discipol, actorul Ioan Crețescu de la Teatrul «Mihai Eminescu» din Botoşani, care a coordonat noi generaţii de studenţi. Odată cu înfiinţarea Teatrul Municipal «Matei Vişniec» din Suceava, s-a dezvoltat şi o strânsă colaborare cu noua instituţie, coordonarea «Fabulinus» fiind preluată de actorul teatrului sucevean Cosmin Panaite, în toamna anului 2017. Noua formulă a Teatrului studenţesc «Fabulinus» a debutat în ianuarie 2018, cu spectacolul «Pisica Verde» de Elise Wilk şi a pus în scenă alte patru noi spectacole pe parcursul ultimilor trei ani. Micul «Fabulinus» împlineşte 10 ani de activitate, cu repetiţii şi spectacole, cu emoţii şi întrebări, cu râsete şi lacrimi pe feţele zecilor de mii de spectatori din USV, dar şi din cadrul turneelor efectuate în România, Republica Moldova şi Ucraina. Aniversare fericită, studenţi talentaţi şi clipe de neuitat pentru spectatori!”