La Muzeul de Istorie va avea loc vineri, 26 noiembrie, de la ora 13:00, vernisajul expoziției „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, expoziție organizată de Muzeul Național al Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și  Mănăstirea Putna.

Dedicată aniversării a 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și de la „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în perioada 15-16 august 1871, expoziția va putea fi vizitată în perioada 26 noiembrie 2021 - 30 ianuarie 2022.

Cele două evenimente din anul 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în Asociația „România Jună”, și cu sprijinul studenților români din alte centre universitare.

În cadrul expoziției de la Muzeul de Istorie Suceava sunt prezentate obiecte, documente originale și fotografii de la Serbările de la Putna.

Piesa centrală a expoziției o reprezintă urna antică de argint, obiect adus în dar de către studenți în 1871, depusă ca „un semn de pietate și de amintire” pe mormântul voievodului Ștefan cel Mare. Inscripția este edificatoare: „Eroului, învingătorului, apărătorului existenței române, scutului creștinătății, lui Ștefan cel Mare, Junimea Română Academică”.

În expoziție sunt prezente și câteva lucrări de artă dăruite Mănăstirii Putna cu acest prilej. Astfel, criticul de artă Doina Mândru a dăruit un bust al lui Mihai Eminescu lucrat de Lucian Murnu (1952); Pictorul Constantin Flondor a dăruit lucrarea „Serbarea de la Putna 1871”; Pictorul Horia Paștina a îmbogățit expoziția cu trei lucrări: „Argint e pe ape și aur în aer”, „Lumina vine de la Răsăritul cel de sus” și „Potir și Biserică”. La rândului lui, pictorul Dacian Andoni a dăruit portretele lui Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu. Accesul la vernisaj și la expoziție se va face cu respectarea legislației pandemice în vigoare din data de 25 octombrie 2021. Accesul persoanelor la muzeu, cu excepția angajaților, este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Măsurile prezentate nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.