Bărbatul din Mitocu Dragomirnei care a venit săptămâna trecută cu avionul din Anglia la Suceava, deși fusese confirmat cu SARS-CoV-2 înainte de a pleca din Marea Britanie, a avut rezultat pozitiv și la testarea RT-PCR efectuată când a ajuns în Suceava. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că pentru acesta a fost dispusă izolarea la domiciliu pentru 14 zile, iar pentru soția lui, singurul contact direct declarat, a fost dispusă măsura carantinei pentru 10 zile. Ambii soți erau vaccinați în Marea Britanie în mai-iunie, însă reglementările actuale prevăd că persoanele care vin din Marea Britanie trebuie să stea în carantină chiar dacă sunt vaccinate - 14 zile dacă nu prezintă rezultatul unui test RT-PCR și 10 zile dacă sunt testate și au rezultat negativ. Soția bărbatului s-a testat înainte de îmbarcare și a avut rezultat negativ, spre deosibire de el, care a avut rezultat pozitiv. În ciuda faptului că rezultatul testului i-a arătat că este infectat cu SARS-CoV-2, suceveanul a venit cu avionul la Suceava.

Gabriela Băncilă a declarat că în avion, în preajma bărbatului cu Covid, au fost 30 de persoane, care au fost identificate și anunțate de DSP ca în cazul în care încep să manifeste simptome de Covid, să solicite ambulanța, prin serviciul 112, pentru a fi testate. Până la această dată, nici unul dintre cei 30 de pasageri nu a solicitat testarea.

Reamintim că bărbatul, în vârstă de 47 de ani, din Mitocu Dragomirnei, a venit joi, 23 decembrie a.c., cu avionul pe ruta Londra - Suceava, iar la aeroportul din Suceava a trecut pe lângă containerul de triaj epidemiologic și s-a prezentat direct la polițiștii de frontieră. Aceștia l-au trimis la triaj, iar aici bărbatul le-a spus angajaților DSP că ar fi uitat să îi pună viza care i-ar fi scurtat carantina de la 14 la 10 zile. Asistentele medicale i-au cerut documentele și au constatat cu stupoare că bărbatul, pe lângă dovadă de vaccinare anticovid, avea și certificatul de testare RT-PCR din Marea Britanie, pe care scria cu roșu „pozitiv”.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Olivia Ioana Vlad, a declarat că specialiștii DSP Suceava au luat imediat măsura izolării, au solicitat serviciul de ambulanță pentru a recolta de urgență proba pentru test PCR și de asemenea trimiterea pentru secvențiere genomică.

Șefa DSP Suceava atenționează cetățenii care sosesc în România indiferent pe ce cale (rutieră sau aeriană) să respecte întocmai legislația în vigoare privind condițiile de călătorie în perioada pandemiei de Covid-19, să nu încerce să eludeze sau să încalce regulile sanitare stabilite, „pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea persoanelor cu care călătoresc sau care îi așteaptă cu drag acasă”.