În ziua marii sărbători a Botezului Domnului credincioșii din comuna Bosanci s-au adunat după Sfânta Liturghie în jurul altarelor cu cruci de gheață ridicate la cele trei biserici, pentru a lua Agheasma Mare.

Respectând întru totul tradiția, cei din centrul comunei s-au adunat, în frunte cu pompierii voluntari, în curtea bisericii ”Sf. Gheorghe”. Semnul sfințirii a fost dat de preot: ”Tu însuți dar, Iubitorule de oameni, Împărate, vino și acum prin pogorârea Sfântului Tău Duh, care sfințește toate, sfințește și apa aceasta!”, iar cântarea specifică marii sărbători a Bobotezei le-a adus oamenilor vestea sfințirii apei de către Mântuitor: ”În Iordan, botezându-te Tu, Doamne, Închinarea Treimii s-a arătat, Căci glasul părintelui a mărturisit ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te.”

În urma slujbei de sfințire a apei, oficiată de preoții Ioan Bujoreanu și Nicolae Mihoc, credincioșii au plecat spre gospodăriile lor cu apa sfințită,  în speranța și cu rugămintea către Bunul Dumnezeu ca necazurile să nu se abată asupra familiilor și locuințelor acestora.  

În acest timp pompierii însoțiți de preoți și de corul bisericii, purtând cu ei steagul Societății Pompierilor Voluntari din Bosanci, care datează din anul 1893, au pornit în procesiune cu prapuri pentru sfințirea instituțiilor importante ale comunei. Ei trăiesc mândria înfruntării vicisitudinilor vremii, prin reușita unei munci de peste două zile de a găsi gheața, a ridica altare de cruci și a păstra astfel o străveche tradiție.