Spitalele din județul Suceava care au secții destinate tratării bolnavilor de Covid-19 au asigurate medicamentele și materialele sanitare necesare pentru două luni, două luni și jumătate, a informat, joi, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Prefectul a arătat că a fost informat de managerul Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, coordonatorul județean al internărilor pacienților cu Covid în timpul valurilor pandemice, că există și o rezervă strategică pentru spitalele din județ, de circa 160 butelii de oxigen lichid.

„Analizele realizate la nivelul fiecărui spital arată că sistemul medical județean este pregătit în gestionarea atât a patologiei Covid, cât și a celei non-Covid”, a spus prefectul. Acesta a precizat că până la această dată toate spitalele din județ au luat măsuri pentru verificarea instalației electrice și de oxigen, precum și operaționalizarea acestora; asigurarea stocurilor de medicamente, materiale sanitare și echipamente; revizuirea protocoalelor de tratament Covid-19; revizuirea planului de măsuri privind capacitatea de cazare a pacienților Covid.

„Trebuie să privim cu prudență și maximă responsabilitate evoluția epidemiologică la nivelul judeţului. Fiecare dintre noi poate să ia măsuri care să aplaneze acest val și să reducă pericolul pentru sine și pentru cei din jur. Soluțiile să ținem lucrurile sub control sunt bine-cunoscute: respectarea măsurilor de prevenție sanitară care și-au dovedit eficacitatea, portul corect al măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, testarea în caz de suspiciune, vaccinarea voluntară și adresarea la medic în caz de necesitate. Depinde doar de noi, de modul prudent și echilibrat în care reacționăm, să trecem peste această nouă încercare”, a afirmat Moldovan.

Totodată, el a transmis mulțumiri cadrelor medicale pentru efortul depus în această perioadă. „Știu că majoritatea lor sunt epuizați. Întreaga noastră speranță este în mâinile acestor oameni minunați. Apelul meu către suceveni este unul simplu, de solidaritate, de echilibru și empatie, de respectare a măsurilor sanitare, care vor face, în final, diferența”, a mai spus prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.