Sucevenii au răspuns în număr mare apelului de a participa la primul Pelerinaj de Florii organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în ciuda vremii potrivnice. Acesta reiterează în actualitate momentul intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.

Credincioși de toate vârstele, dar îndeosebi tineri, s-au adunat la baza Catedralei „Nașterea Domnului”, din intersecția Mărășești, alăturându-se preoților, monahilor și monahiilor, în cadrul unei procesiuni religioase în fruntea căreia se afla o frumoasă icoană, cu scena „Intrării Domnului în Ierusalim”, îmbrăcată pe toate marginile cu flori albe împletite.

La Catedrală, un sobor de clerici, condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba Vecerniei Floriilor și a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite apoi credincioșilor prezenți.

De acolo s-a format procesiunea religioasă, pentru a pleca în pelerinaj.

Icoana era purtată de tineri de la Liceul Militar „Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc, îmbrăcați în frumoasele uniforme militare.

Înaintea acesteia, un grup de măicuțe deschideau calea bătând toaca.

Din cadrul pelerinajului nu au lipsit nici credincioși îmbrăcați în costume tradiționale, iar majoritatea celor prezenți aveau la ei flori sau ramuri de salcie (mâțișori).

De la Catedrala Mărășești, procesiunea s-a îndreptat către Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde a avut loc loc prima oprire.

În continuare s-a mers pe strada Mărăști și strada Mihai Eminescu, de la sensul giratoriu continuând pe strada Nicolae Bălcescu și bulevardul Ana Ipătescu. următoarea oprire fiind Biserica „Învierea Domnului”. Procesiunea s-a îndreptat apoi pe strada Mitropoliei către Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, alaiul fiind întâmpinat aici de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Acesta a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și a vorbit despre importanța pelerinajului, originile sale și istoria sa de-a lungul timpului.

Printre participanții la Pelerinajul Floriilor s-a aflat și primarul Sucevei, Ion Lungu, care, în semn de prețuire, a și fost invitat de IPS Calinic să se alăture soborului de preoți de pe scena din curtea Mănăstirii Sf. Ioan.

Întreaga manifestare a fost atent organizată și supravegheată pas cu pas de o mulțime de reprezentanți ai Bisericii, care comunicau permanent unii cu alții, pentru o cât mai bună coordonare și evitarea incidentelor neplăcute, beneficiind din plin și de sprijinul autorităților, atât prin închiderea temporară a circulației rutiere cât și o mulțime de echipaje de Poliție și Jandarmerie, care au protejat deplasarea mulțimii, pe traseul stabilit.

Manifestările dedicate Floriilor se vor încheia duminică, 17 aprilie, începând cu ora 17:00, tot la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, cu Taina Sfântului Maslu de obște săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. La sfârșitul slujbei ierarhul va citi rugăciunea de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate.