Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava i-a recompensat pe directorii celor nouă unități școlare care anul acesta au primit titlul de „Școală Europeană” cu diplome de excelență și buchete de flori.
Recunoașterea meritelor acestor școli s-a făcut într-un cadru festiv, la sediul IȘJ Suceava. Inspectorul școlar general, prof. Bocanci Grigore, inspectorul școlar general adjunct, prof. Crăciun Petru, și inspectorul școlar general adjunct, prof. Matei Gabriel, au dorit ca pe lângă evenimentul desfășurat pe 8 iunie 2022, la Palatul Parlamentului, când Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a premiat unitățile de învățământ preuniversitar câștigătoare la a XVII-a ediție a Competiției Naționale „Școală Europeană” 2022, directorii școlilor premiate să fie sărbătoriți și „acasă”.
Fiecare director premiat și felicitat de conducerea IȘJ Suceava sau delegat al unității deținătoare a prestigiosului Certificat „Școală Europeană” a mulțumit pentru aprecieri, completând că, în spatele performanței, este o echipă de cadre didactice care muncește foarte mult.
· Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, la al cincilea titlu de „Școală Europeană”
Inspectorul școlar general, prof. Bocanci Grigore, a declarat că la ediția din acest an, la nivel național, au fost depuse 131 de candidaturi, iar din județul Suceava au participat în competiție nouă unități școlare, din care toate premiate: Școala Gimnazială nr. 10 Suceava cu 193 de puncte, Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret cu 191 de puncte, Colegiul Național de Informatică ,,Spiru Haret” Suceava cu 189 de puncte, Colegiul Național ,,Dragoș Vodă” Câmpulung cu 186 de puncte, Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat” Suceava cu 183 de puncte, Școala Gimnazială ,,George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc cu 183 de puncte, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” Suceava cu 181 de puncte, Colegiul Silvic ,,Bucovina” Câmpulung Moldovenesc cu 181 de puncteși Liceul cu Program Sportiv Suceava cu 173 de puncte.
„Două școli reconfirmă titlul pentru a doua oară: Colegiul Tehnic <Lațcu Vodă> Siret și Colegiul Național <Dragoș Vodă> Câmpulung, 4 școli pentru a treia oară: Colegiul Național de Informatică |<Spiru Haret> Suceava, Colegiul Naţional <Mihai Eminescu> Suceava, Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc și Liceul cu Program Sportiv Suceava (singurul liceu cu program sportiv din țară care a primit certificatul de „Școală Europeană”), în timp ce Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava este la al patrulea titlu, iar Colegiul Tehnic <Petru Mușat> Suceava la al cincilea. Școala Gimnazială <George Voevidca> Câmpulung Moldovenesc este debutantă în competiție cu primul titlu”, a adăugat inspectorul școlar general, prof. Bocanci Grigore.
· Județul Suceava, pe locul II, după București
Am mai aflat de la conducerea IȘJ Suceava că distribuția pe județe a celor 90 de școli câștigătoare la nivel national plasează județul Suceava pe locul II, după București, la egalitate cu județul Dolj, dar cu cele 9 școli câștigătoare situate în primele 34 de unități la nivel național și cu două unități școlare situate în top 5: Școala Gimnazială nr. 10 Suceava – locul III și Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret – locul IV.
La festivitatea de premiere desfășurată la Palatul Parlamentului, delegația județului Suceava a fost formată din reprezentanții unităților școlare câștigătoare, directori, profesori și elevi implicați în organizarea și derularea de proiecte europene și reprezentanții IȘJ Suceava, inspectorul școlar general, prof. Grigore Bocanci, și inspectorul școlar pentru proiecte educaționale, prof. Lidia Acostoaie, în total 29 de participanți.
Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, utilizabilă pentru dotarea instituției.La cele 17 ediții ale competiției (2004-2022), 25 de unități de învățământ din județul Suceava au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.
Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. În mod excepțional, în condițiile întreruperii din perioada 2020 – 2021, valabilitatea certificatelor „Școală Europeană” obținute de unitățile de învățământ la edițiile din 2017, 2018 și 2019 este de 5 ani.
Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa. Obținerea titlului de „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.
Comentarii