Activiștii de mediu reuniți în asociația ”Străjerii Pădurilor” au sesizat poliția, joi, cu privire la faptul că un autotren cu remorcă, încărcat cu lemn, circulă pe drumul național dintre Solca și Arbore având tonajul depășit și butuci care pun în pericol traficul, depășind cu mult perimetrul remorcii. Autoutilitara marca Volvo a fost oprită pe DN2K, la Arbore, la volan fiind un bărbat din comuna Șerbăuți, care a prezentat la control documentele personale și ale vehiculului greu.

Având în vedere că activiștii au sesizat depășirea masei maxime admise, la fața locului a fost solicitat și echipaj de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportatorilor Rutieri (ISCTR), în vederea cântăriri omologate.

Deși activiștii s-au declarat convinși că șoferul va refuza cântarul și va prefera direct amenda, acesta a acceptat să fie condus la Dărmănești, pe E 85, în punctul omologat pentru cântărire.

Concluzia este că au avut dreptate și activiștii, dar și transportatorul. Vehiculul depășea masa maximă totală admisă de 40 de tone, având o greutate totală de peste 55.000 de kilograme, doar că bărbatul de la volan a prezentat o autorizație specială de transport în care era specificat că masa totală a mijlocului de transport permisă la această cursă de 60 de tone, cantitate care nu era depășită. Este o autorizație care se obține pentru anumite transporturi, de la administratorul drumului, contracost.

Lemnul era transportat cu documente legale, iar măsurarea lungimii ansamblului a dus la concluzia că nu era depășită limita prevăzută în autorizație, de 21 de metri.

Totuși, a fost constatată o problemă, și nu una minoră. Echipajul ISCTR a constata deficiențe la mijloacele de asigurare a încărcăturii (așa se explică de ce lemnele erau ieșite destul de mult în exterior, în partea din spate), conducătorul auto fiind amendat cu 6.000 de lei.