24 de costume românești complete, cu vechime mai mare de 100 de ani, aparținând valoroasei colecții a etnografului din Pojorâta Darie Silviu Flocea, vor fi expuse la Atena, în perioada 24-26 iunie 2022.

Suceveanul va fi prezent la evenimentul cultural intitulat „Costumul popular românesc, componentă a patrimoniului cultural universal”, la secțiunea „Portul popular românesc, pagină a istoriei europene”, organizat de Asociația Femeilor Românce din Grecia, Uniunea Elenă din România, Asociația Eleno-Română de Prietenie Sfinții „Constantin și Elena" din Aspropyrgos, cu sprijinul Organismului pentru Cultură, Sport și Tineret al Municipiului Atena (Opanda) și al Ambasadei României la Atena.

Evenimentele vor avea loc în spațiul expozițional al Centrului Cultural „Melina” al Primăriei Atena (www.cityofathens.gr/node/676) și cuprind o expoziție dedicată Zilei Mondiale a Iei și un spectacol de dansuri tradiționale grecești, susținut pe 26 iunie de ansamblul „Kymata” al Uniunii Elene din România, Filiala Prahova.

·        Pasiune

 

În cea de-a doua zi a manifestărilor, în spațiul expozițional din Centrul Cultural „Melina”, considerat un exemplu remarcabil de arhitectură industrială, se va organiza un workshop în limba română cu tema „Costumul popular românesc, parte integrantă a patrimoniului cultural universal”.

Expoziția este structurată în patru secțiuni: „Portul popular românesc, pagină a istoriei europene” (etnograful din Pojorâta Darie Silviu Flocea), „Îngeri cu Altițe" - La Blouse Roumaine Ia & Mihaela Laslo's Art, Icoane pe Sticlă (iconar Georgeta Mariana Ilioniu) și Icoane Bizantine (iconar Michalis Arestis).
Organizatorii evenimentului au precizat că marea secțiune a expoziției intitulată „Portul popular românesc, pagină a istoriei europene”cuprinde 24 de costume românești complete aparținând valoroasei colecții a etnografului sucevean Darie Silviu Flocea, precum și costume ale altor colecționari particulari.

„Costumele tradiționale românești, element cheie în salvarea și reconstituirea vieții fiecărui popor, sunt prezentate alături de alte lucrări autentice ale artei populare românești: lucrări textile și de broderie, ceramică și obiecte de zi cu zi. Costumele populare românești au fost păstrate cu grijă și respect, astfel încât astăzi pot fi oferite spre a fi admirate de publicul unei importante expoziții”, au transmis responsabilii expoziției.

Tânărul etnograf Darie Flocea s-a apucat de colecționat costume populare vechi, cămăși bărbătești, în urmă cu zece ani, prin achiziționarea unor piese de costum popular bărbătesc din zona Bucovinei și ulterior a Moldovei. În timp, acesta a ales să își bazeze colecția doar pe acest tip de piese de costum, din aceste zone etnografice. Colecționarul a spus  că „Bucovina este în primul rând acasă, locul cel mai bine cunoscut și terenul cel mai de familiar; totodată, este unul din cele mai conservatoare spații din punct de vedere etnografic, locul în care costumele populare nu au încetat niciodată să fie create și purtate la marile evenimente ale satului. Terenul bucovinean oferă încă o varietate numeroasă de piese, în fiecare casă existând încă elemente din costumul tradițional”, conform https://www.typologos.com/.

 

·        „Am înțeles care sunt provocările etnologului de astăzi, am o altă perspectivă pentru cum ar trebui să arate o cercetare de teren”

 

În comparație cu Bucovina, Darie povestește faptul că Moldova este o zonă mai puțin conservatoare, de aceea costumele cu adevărat valoroase se găsesc mult mai greu. „În drumul său de colecționar, Darie a descoperit piese cu adevărat deosebite prin prisma tehnicilor și materialelor folosite. Menționează aici cămășile de lână țigaie, deosebit de dificil de realizat, sau cămășile de borangic ornamentate în alesături și paiete. Darie nu s-a oprit doar la a colecționa. Acesta a ales să aprofundeze această latură prin studiu. A început să abordeze Istoria Artei în cadrul Universității din București, apoi Etnologie. În prezent urmează cursurile masterale în domeniul Etno turismului, la Baia Mare”, conform aceleiași surse. Darie Flocea a mai declarat: „M-am format ca om și specialist, în înțelegerea fenomenelor culturale înconjurătoare, mai mult chiar, am înțeles care sunt provocările etnologului de astăzi, am o altă perspectivă pentru cum ar trebui să arate o cercetare de teren, realizată conform normelor, dar și cum ar trebui să se raporteze un antropolog la lumea satului tradițional românesc”. Colecția suceveanului, după cum a spus chiar el, cuprinde 500 de piese de costum popular, cămăși, pieptare, haine de dimie brâie, accesorii și podoabe, dar și fotografie veche.