326 de elevi nu s-au prezentat marți, 21 iunie, la proba obligatorie a profilului din cadrul bacalaureatului, și un elev de la Vatra Dornei a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, la proba obligatorie a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022 au fost prezenți 4.618 candidați (3.103 la matematică, respectiv 1.515 la istorie).

Inspectorul şcolar general al IȘJ Suceava, prof. Grigore Bocanci, a declarat că pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un candidat din promoția curentă, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei (subcomisie a Centrului de examen Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc), care avea asupra sa telefonul mobil. 

Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Subiectele și baremul de corectare au fost publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

·       38 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, la nivel național

La nivel național, la proba obligatorie a profilului - proba E.c) din cadrul examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie - iulie 2022), desfășurată marți, 21 iunie, s-a înregistrat o rată de participare de 97,1%.Conform unui comunicat emis de Ministerul Educației, marți nu s-au prezentat 3.472 de candidați, iar 38 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia din urmă nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului. Subiectele și baremul de evaluare au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, conform procedurii, la ora 15:00. Următoarea probă (proba la alegere a profilului și a specializării: număr de candidați înscriși - 119.828) va avea loc miercuri, 22 iunie, în timp ce ultima probă din această sesiune (Limba și literatura maternă) este programată joi, 23 iunie.

·       Miercuri, proba la alegere a profilului și a specializării

Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar: miercuri, 22 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării, iar joi, 23 iunie, proba la limba și literatura maternă. Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este nota finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Rezultatele vor fi publicate cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Ministerul Educației a pus la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul poate fi apelat gratuit în intervalul  20 - 23 iunie, între orele 8:00 - 16:00.