Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava are în derulare un amplu program de controale la unitățile de cazare din Suceava care oferă și servicii de alimentație publică, inclusiv sectorul tabere școlare și baze de tratament, fiind verificați numai în ultima săptămână 15 agenți economici de acest gen.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a declarat că în urma controalelor au fost aplicate 5 amenzi, în valoare de 55.000 de lei, pentru probleme legate de depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipulare necorespunzătoare, lipsă probe alimente.

Au mai fost constatate și probleme legate de lipsa acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție, deratizare și lipsa parțială a documentelor de sănătate a personalului care lucrează la bucătărie.

În cazurile mai puțin grave, unde deficiențele au fost constatate punctual, fără ca per ansamblu unitatea să aibă probleme majore, s-au dat avertismente, zece la număr.

”Apelul către agenții economici este să fie mai responsabili pentru a preveni toxiinfecții pe care nimeni nu le dorește. Am constatat că mulți nu-și actualizează la timp documentele de sănătate ale angajaților care lucrează în alimentație publică, la fel nu e suficientă atenție la acțiunile DDD (n.r. dezinsecție, dezinfecție și deratizare), plan de autocontrol și probe de apă”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

El a punctat și că este nevoie de o creștere a frecvenței controalelor în teren, atât din partea DSVSA Suceava, cât și din partea altor instituții de control. Asta pentru că practica arată că agenții economici, deși știu ce ar avea de făcut, uită să o facă dacă au parte rar de controale.

Controalele vor continua până pe 31 august. Se dorește ca evenimente ca cel de la pensiunea din Sucevița, cu episodul de toxiinfecție alimentară a mai multor copii (toxiinfecție produsă din cauze ce nu au putut fi stabilite clar) să nu se mai repete.