Orchestra municipală de muzică populară „Frații Advahov” din Chișinău va susține un spectacol în data de 21 august a.c., la Cetatea de Scaun a Sucevei, în cadrul evenimentelor organizate de Consiliul Județean Suceava, sub egida Lunii Diasporei. Fondatorii orchestrei sunt fraţii Vitalie şi Vasile Advahov, care au studiat muzica la Liceul „Ciprian Porumbescu” și apoi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice „Gavriil Musicescu”, facultatea Muzică clasică. După absolvirea conservatorului din Chișinău, au pus bazele tarafului fraților Advahov, care ulterior a obținut statut de orchestră. Majoritatea muzicienilor din orchestra formată din aproape 40 de persoane provin din familii lăutăreşti.

În Luna Diasporei, 1-31 august, vor mai avea loc Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, la Cetatea de Scaun a Sucevei, Festivalul Național al Păstrăvului – Ciocănești și Săptămâna Plutăritului, tot la Ciocănești, în perioada 11-14 august; spectacolul folcloric Sărbătoarea Muntelui - Rarău și Festivalul folcloric al minorităților „Din Obcini cântec răsună” – la Moldovița, în 15 august; Târgul meșterilor populari din Republica Moldova – la Muzeul Satului Bucovinean,19-21 august; spectacolul „Parlamentul sau Comisia de anchetă”, pus în scenă de actori de la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, în 20 august. 

Alte evenimente la care Consiliul Județean este organizator în luna august (direct sau prin instituțiile din subordine) sau partener sunt conferințe, simpozioane, schimburi de experiență, tabere de creație, precum și Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, organizat de Asociația „Fălticeni Cultural”, la Fălticeni, în perioada 22-28 august a.c.. Programul complet va fi comunicat de Consiliul Județean în perioada următoare. Calendarul acțiunilor se găsește pe site-ul CJ Suceava: http://www.cjsuceava.ro/ro/relatia-cu-diaspora.