Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava au intervenit, sâmbătă, la șase incendii izbucnite în județ, în gospodării, respectiv la o casă de vacanță. Au fost foarte multe intervenții, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-o perioadă de mijloc a verii, când de regulă au loc mai puține nenorociri de acest gen. Patru dintre incendii au fost de amploare și au lăsat în urmă pagube mari și foarte mari, la Preutești, Berchișești, Deia- Frumosu și la Solca.

• Incendiu foarte puternic la o casa de vacanță

Incendiul care a pus cele mai mari probleme și a provocat pagube foarte mari a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 16.30, la o casă de vacanță din satul Deia, comuna Frumosu. Un incendiu a pornit din zona acoperișului casei de vacanță iar localnicii care se aflau în zonă au încercat inițial ei să oprească ei focul. De altfel, doi bărbați care au intervenit au suferit leziuni ușoare. Din păcate, la sosirea echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau deja puternic la nivelul acoperișului, cu pericol de propagare la întreaga construcție.

Echipajul SMURD deplasat și el la incendiu a preluat un bărbat în vârstă de 31 ani, care avea o plagă tăiată la mâna stângă. Pompierii paramedici i-au acordat primul ajutor medical, acesta fiind transportat la spital. La finalul misiunii, un alt bărbat, în vârstă de 26 de ani, s-a tăiat la un deget de la mâna dreaptă și a sângerat puternic, fiind necesar și transportul acestuia la spital.

Revenind la incendiu, pompierii l-au localizat la nivelul acoperișului și mansardei. Focul a distrus mansarda și acoperișul cabanei pe o suprafață de aproximativ 250 metri patrați, inclusiv obiecte electrocasnice și mobilier.

”Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum amplasat sau neprotejat corespunzător față de materialele combustibile”, au transmis pompierii militari, care au asigurat intervenția la fața locului, cu echipaje de la Detașamentul Câmpulung Moldovenesc, care au făcut echipă cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Frumosu.

Administratorul casei de vacanță a estimat prejudiciul la 150.000 de lei.

• Pagube mari însă și bunuri și case salvate de pompieri

Sâmbătă, la ora 14.00, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului au intervenit cu două autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Berchișești. Focul a pornit de la acoperișul casei și a făcut pagube foarte mari. Pe lângă acoperișul ars, s-au degradat pereții casei, obiecte de mobilier și aparatură electrocasnică. Și în acest caz este destul de clar că focul a izbucnit tot de la coșul de fum, din care a sărit probabil o scânteie.

Și pompierii de la Fălticeni au avut o intervenție grea, tot sâmbătă, în jur de ora 14.00, la Preutești, unde a luat foc adăpostul de animale dintre-o gospodărie. Focul a mistuit adăpostul cu tot cu circa două tone de grâu, doi metri cubi lemn de foc, trei metri cubi de cherestea și alte bunuri depozitate în interiorul construcției. De asemenea, în incendiu au pierit doi porci. În acest caz a fost vorba de un foc deschis în spații deschise, pentru igienizare, lăsat nesupravegheat. De altfel, bărbatul care a sunat la 112 a recunoscut că a dat foc unor deșeuri pe care nu le-a supravegheat iar când a vrut să intervină nu a mai făcut față. Din fericire, nu s-au înregistrat victime omenești, iar pompierii au salvat restul gospodăriei, cu bunurile aferente.

În fine, sâmbătă noapte deja, după ora 22.00, un puternic incendiu a izbucnit și la o gospodărie din Solca. La fața locului au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Solca, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Arbore. La sosirea echipajelor, ardeau violent mai multe anexe gospodărești, cu pericol de propagare la casa de locuit, dar și la o gospodărie învecinată. Focul a fost lichidat în totalitate la jumătate de oră după miezul nopții. Au ars multe bunuri (depozitul de furaje și adăpostul de animale pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, acoperișul unei magazii de lemne, circa o tonă de fân, șase metri cubi lemn de foc, 500 de kilograme de porumb boabe și altele) însă, foarte important, pompierii au salvat casa de locuit și locuința învecinată. Cauza incendiului este în curs de stabilire dar se bănuia că este vorba de o problemă de natură electrică.