16 plasticieni, din țară și de peste hotare, vor participa, în perioada 15-26 iulie 2022, la cea de-a X-a ediție a Taberei de Pictură a Muzeului Național al Bucovinei, ce se va desfășura la Putna.

Tabăra este organizată de Muzeul Național al Bucovinei, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Suceava și Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași.

Profesoara Camelia Rusu Sadovei, președinta filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici, a spus că „tabăra de vară a artiștilor plastici profesioniști, proiect inițiat în mod salutar și desfășurat de Muzeul Național al Bucovinei, a devenit deja o tradiție. Ca și în edițiile din anii anteriori, și anul acesta, în perioada 15- 26 iulie, sunt invitați 16 plasticieni, din țară și de peste hotare, pentru a participa la ceea ce a devenit în timp un adevărat <Simpozion Artistic> dedicat creațiilor plastice. Nume consacrate ale plasticii românești și nume ale tinerelor speranțe vor fi găzduite anul acesta, prin grija organizatorilor, la Putna”. Marcel Lupșe, Ștefan Pelmuș, Dumitru Macovei, Petre Chirea, Sorin Purcaru, Cristi Diaconescu, Kata Rudakova, Ana Asavei Pietraru, Gabriela și Sabin Drînceanu, Baciu Sorin, Sergiu Grapă, Horobeț Răzvan Ștefan, Oana Moruz Chilariu, Camelia Sadovei sunt numele artiștilor participanți de anul acesta.

Printr-o inițiativă inedită, ediția din acest an a taberei va avea un invitat special, prin acordarea, cu ajutorul SC Concret Copy SRL, a Bursei „Dimitrie Loghin” studentei UNAGE Iași Ștefania Ciobanu.

Pentru fiecare artist, a mai spus profesoara Camelia Rusu Sadovei, reîntâlnirea într-un asemenea tip de laborator de creație cu colegi de breaslă din generații și zone geografice diferite înseamnă oportunitatea de autoevaluare, dezvoltare, afirmare și poziționare în contextul artelor vizuale contemporane.

Odată cu finalizarea Taberei de Pictură de la Putna, Pinacoteca Muzeului Național al Bucovinei se va îmbogăți cu peste 30 de lucrări noi, ce vor fi prezentate publicului sucevean într-o expoziție specială ce va avea loc în luna noiembrie a anului curent.