Procurorii de la DIICOT, Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție din domeniul combaterii crimei organizate, împreună cu polițiști de frontieră au efectuat timp de două zile 20 de percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Bistrița-Năsăud, vizat fiind un grup infracțional organizat, care producea țigări în cadrul unei fabrici clandestine.

”În cauză, s-a reținut că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetățeni români și ucraineni, specializat în activități de producere clandestină de țigarete. În acest scop, membrii grupului au înființat pe raza județului Iași o fabrică de producere de țigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producție foarte performantă și cu un nivel ridicat de calitate a țigaretelor rezultate”, au explicat procurorii de la DIICOT dimensiunea afacerii.

·        Grupuri de ucraineni lucrau la fabrica din Iași

Tutunul necesar prelucrării și producerii țigaretelor contrafăcute era introdus în țară de către membrii grupului sub aparența realizării unor tranzite, având ca destinație finală beneficiari din Ucraina.

Datele de anchetă mai arată că membrii grupării aduceau în România grupuri de cetățeni ucraineni, care erau cazați în incinta fabricii clandestine, și care se ocupau de procesul de producție a țigaretelor.

În timpul perchezițiilor au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de țigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de țigarete vrac, 227 de cutii conținând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producție, 123 de bucăți carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie și 364 de bucăți folie transparentă de 12 cm, topate legate de producția clandestină.

 

·        Dimensiunea afacerii, la un singur camion oprit în trafic

Pe 12 iulie, în trafic, a fost oprit și indisponibilizat un autocamion în care erau transportate țigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din județul Iași, disimulate prin metoda capac. În autocamion au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartușe fiecare bax, totalizând astfel 384.000 pachete țigări.

Unul dintre membri grupării se ocupa și de traficul de droguri de risc, la una dintre perchezițiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7,5 kg de canabis.
”La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale, față de 12 din acestea dispunându-se măsura reținerii”, se arată în comunicatul DIICOT.