Marți, 12 iulie, în ziua în care doi suceveni au ajuns în Penitenciarul Botoșani, condamnați definitiv pentru infracțiuni la regimul rutier, alți trei suceveni au ajuns în arest, reținuți pentru 24 de ore, după ce au fost prinși băuți la volan. Cel puțin în două cazuri alcoolemiile rezultate în sânge au fost foarte mari, în jur de 2 la mie în cazul unuia, aproape 3 la mie în cazul altuia.

Polițiștii de la Secția Mălini au continuat cercetările într-un caz din 8 iulie, când un tânăr de 26 de ani, din Mălini, oprit în trafic, a refuzat să sufle în etilotest, declarând că dorește să îi fie prelevate probe de sânge. Polițiștii i-au respectat acest drept legal, astfel că tânărul a fost transportat la Spitalul Municipal Fălticeni, unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge.

Buletinul de analiză toxicologică a arătat că șoferul avea la momentul recoltării primei probe 2,10 g/l alcool pur în sânge, iar la a doua probă 1,93 g/l alcool pur în sânge.

Având în vedere alcoolemia mare, marți, 12 iulie, s-a luat măsura reținerii în arest pentru 24 de ore a tânărului în vârstă de 26 de ani, din Mălini.

Și polițiștii de la Fălticeni au continuat cercetările cu privire la un caz din 10 iulie, când echipajul de serviciu, care acționa pe strada Republicii, a observat un autoturism care se afla oprit pe carosabil și bloca circulația pe segmentul de drum.

Polițiștii au constatat că la volan este un tânăr care mirosea puternic a alcool.

Tânărul de 33 de ani, din comuna Dolhești, avea concentrația de 1,35 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Probele de sânge au confirmat alcoolemia foarte mare, imensă chiar, 2,91 g/l alcool în sânge. La o astfel de alcoolemie, a fost emisă și ordonanța de reținere pentru 24 de ore.

Un alt caz de șofer pericol public, tot din 10 iulie, este legat de oprirea, pe bulevardul Revoluției din Fălticeni, a autoturismului condus de un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Vadu Moldovei, care nu are permis de conducere. Mai mult, și la acesta etilotestul a indicat consum de alcool – 0,78 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Alcoolemia în sânge rezultată ulterior prin proba de sânge a fost de 1,55 g/l alcool în sânge.

În acest caz este vorba și de cumul de infracțiuni la regimul rutier, astfel că și față de acesta s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

”Poliţiştii îi atenţionează din nou pe şoferi cu privire la responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă atunci când se urcă la volan, consecinţele consumului de alcool și droguri fiind dintre cele mai grave.

Poliţiştii vor da dovadă de fermitate maximă în abordarea acestor situaţii, dispunând inclusiv măsuri privative de liberate faţă de persoanele vinovate.  Multe din tragediile generate de criminalitatea cu violenţă sau de evenimentele rutiere se produc pe fondul consumului de băuturi alcoolice în exces.

Beţia premeditată este, întotdeauna, o circumstanţă agravantă a răspunderii penale, conform Codului Penal”, a avertizat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul IPJ Suceava.