Un prim lot de 57 de angajați ai Spitalului municipal Rădăuți, dintr-un total de 192 care au deschis acțiuni în instanță, a obținut câștig de cauză la Tribunalul Suceava în dosarul care are ca obiect drepturi salariale, pe care reclamanții le-au solicitat.

În ședința de miercuri, 13 iulie, Tribunalul Suceava a admis cererea de chemare în judecată, așa cum a fost formulată.

Spitalul municipal „Sf. Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi, pârât în acest proces, este obligat să stabilească şi să plătească salariul de bază și alte drepturi salariale invocate de cei 57 de angajați, în baza prevederilor legale.

Spitalul are drept de apel în termen de 10 zile, decizia nefiind așadar definitivă. Este vorba de diferenţe dintre drepturile salariale şi sporurile încasate şi cele cuvenite.

Conform deciziei judecătorilor, drepturile restante urmează a fi actualizate în funcţie de indicele de inflaţie, aplicabil la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare aferentă, începând cu data de la care se cuvin aceste drepturi şi până la data plăţii efective.

Avocatul Traian Andronachi, fost manager al Spitalului municipal Rădăuți, cel care i-a reprezentat în instanță pe angajați, a transmis: ”La nivel național, este cel mai mare număr al angajaților unei instituții care formulează acțiune colectivă împotriva unității angajatoare! Primul lot din cei 192 de angajați ai Spitalului municipal Rădăuți a avut câștig de cauză în totalitate, prin admiterea acțiunii așa cum a fost formulată - drepturi salariale, sporuri, indice de inflație, dobândă legală și cheltuieli de judecată”.