Începând cu grupa mijlocie de la grădiniţă și până la terminarea liceului, fiecare elev va avea un portofoliu educațional obligatoriu, o carte de vizită a acestuia care va conține diplome, recomandări, evaluări sau alte documente referitoare la activitatea acestuia în anii de școală.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a menționat că portofoliul educațional va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome și certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte în procesul de învățare. Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar.

Acesta a mai făcut referire și la orientarea școlară, arătând că la finalul clasei a VIII-a, în mod obligatoriu, consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația să emită o recomandare de încadrare a elevului în educația secundare superioară.

„La finalul clasei a VIII-a, orientarea școlară va fi obligatorie pentru școală, nu pentru părinți și elevi, dar școala va fi obligată să emită aceste orientări școlare pentru fiecare elev în parte. Ele se vor baza pe portofoliul educațional despre care v-am vorbit”, a punctat Cîmpeanu.

Declarațiile ministrului de resort au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de prezentare a propunerilor din proiectul „România Educată”. Proiectul intră în dezbatere publică.