Mănăstirea Sf. Ilie din comuna Șcheia va fi inclusă în circuitele turistice și în programul organizat de Consiliul Județean Suceava, „Pelerin în Bucovina”, a anunțat, marți, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.  Barbă a declarat că după finalizarea lucrărilor la biserica Mănăstirii Sf. Ilie este oportun să fie pusă în valoare „această bijuterie ștefaniană”.

În prima fază, administrația județeană are în vedere organizarea unui eveniment până în data de 15 august, prin care să marcheze includerea mănăstirii în programul de pelerinaj, alături de Mănăstirea Putna, sanctuarul de la Cacica și Mănăstirea Hagicadar.

De asemenea, pentru includerea mănăstirii în circuitul turistic al județului, vicepreședintele Consiliului Județean a afirmat că a inițiat o serie de discuții cu instituțiile partenere pentru stabilirea unui program de vizitare,  a unei modalități de a oferi informații turiștilor și de a se asigura infrastructura specifică – parcare, indicatoare etc. Consiliul Județean se angajează să contribuie cu promovarea, cu includerea mănăstirii în rutele turistice și prin organizarea unor evenimente care să ducă la promovarea acestui monument. În paralel, administrația județeană a început demersuri pentru includerea mănăstirii în patrimoniul mondial UNESCO. „Pentru că tot este considerată soră a Mănăstirii Voroneț, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, am inițiat discuții la Ministerul Culturii pentru a începe procedura de includere a Mănăstirii Sf. Ilie în lista monumentelor UNESCO. Este un proces extrem de lung, de laborios, care înseamnă în prima fază includerea în lista indicativă a României, de la Ministerul Culturii. Cred că vom găsi înțelegere și deschidere pentru includerea în această listă, iar după aceea statul român trebuie să analizeze posibilitatea includerii în patrimoniul mondial UNESCO”, a declarat Niculai Barbă. Acesta a mai spus că astfel de monumente sunt extrem de atractive pentru turiști și trebuie puse în valoare.  „Tot ce a construit Ștefan cel Mare și Sfânt reprezintă un magnet pentru turiști și noi avem obligația, avem datoria să valorificăm aceste bijuterii”, a mai spus vicepreședintele CJ.