Cea mai înaltă distincție eparhială, Ordinul „Crucea Bucovinei”, a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, i-a fost conferită, joi, de ÎPS Calinic, ministrului Dezvoltării, Cseke Attila. Ordinul, precum și „Medalia jubiliară înscrisă în crucea bimilenară a istoriei și jertfei poporului român” i-au fost oferite ministrului „cu părintească dragoste” pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și comunității”, după semnarea contractului de execuție a lucrărilor de consolidare și reabilitare a ansamblului de clădiri al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou, în valoare de 65,93 milioane lei.

Înainte de semnarea contractului, ministrul Cseke Attila a vizitat Biserica Sf. Gheorghe din cadrul mănăstirii și a aprins o lumânare în fața raclei cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Oficiile de ghid au fost făcute de arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură ecleziastică, alături de ÎPS Calinic.  

„Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava va fi restaurată de Ministerul Dezvoltării. Am semnat astăzi contractul de proiectare și execuție pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului în cadrul căruia se află și Biserica Sf. Gheorghe, veche de 500 de ani, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ministerul Dezvoltării asigură o finanțare în valoare de 65,93 milioane lei pentru această investiție, care este cel mai ambițios proiect de reabilitare a unui monument istoric din județul Suceava, inclus în lista UNESCO”, a spus ministrul Cseke Attila. Acesta a mai spus că finanțarea lucrărilor de restaurare de către stat este nu doar un act de respect față de patrimoniul național și mondial, ci și „un angajament față de valorile creștine”.

Necesitatea şi oportunitatea reabilitării clădirilor de la Mănăstirea Sf. Ioan vin atât din importanța istorică a monumentului, cât și din faptul că aici se află moaștele Sf. Ioan cel Nou, aduse în anul 1589, motivație puternică pentru mii de creștini și pelerini spre a o vizita și a se închina.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a fost construită în perioada 1514-1522, aflându-se  pe drumul spre Cetatea de Scaun a Sucevei și îndeplinind, inițial, rolul de reședință mitropolitană a Moldovei în perioada 1522-1677. Din 1991 până în prezent are statutul de Catedrală Arhiepiscopală a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Mănăstirea cuprinde următoarele obiective înscrise pe lista monumentelor istorice:  Incinta - Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, sec. VI – XIX; Biserica „Sfântul Gheorghe” monument UNESCO;  clisiarnița – paraclis (anul 1629); stăreția și chiliile (sec. XIX), clopotnița (anul 1589).

Lucrările care vor fi realizate urmăresc conservarea, consolidarea și restaurarea monumentelor; reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală; crearea de facilități pentru a putea răspunde cerințelor pelerinilor si vizitatorilor; asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii.

Înainte de licitație, valoarea investiției a fost de 126,304 milioane de lei (25,77 milioane de euro). În urma licitației valoarea contractului a scăzut la 65,93 milioane de lei, sumă la care se adaugă taxele aferente.

În vizita de lucru în județul Suceava, ministrul Dezvoltării a fost însoțit de Manuela Pătrășcoiu, administrator și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții CNI SA.