Angajarea casei de avocatură Stoica și Asociații pentru a reprezenta Consiliul Județean Suceava la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, instanță la care a ajuns procesul cu depozitul de deșeuri de pe Mestecăniș, a încins din nou spiritele între PNL și PSD, în deliberativul județean.  Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și secretarul general al județului, Petru Tanasă, au explicat, miercuri, în ședința CJ, că având în vedere, pe de o parte complexitatea litigiului, procedura de urmat în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, iar pe de altă parte lipsa experinței consilierilor juridici ai CJ în astfel de cauze, este necesar ca serviciile juridice să fie asigurate de aceiași avocați care reprezintă Consiliul Județean Suceava și instituția președintelui CJ Suceava în fața instanței naționale, respectiv la Curtea de Apel Târgu Mureș, cu atât mai mult cu cât „au dovedit profesionalism în apărările efectuate”.             

Suma care ar trebui plătită avocaților este de 30.000 lei, inclusiv TVA, adică circa 6.000 de euro, și va fi asigurată din bugetul propriu al județului pe anul 2022.

Consilierul județean PSD Cristian Maxim a replicat că până acum CJ Suceava a plătit casei de avocatură Stoica și Asociații, pentru reprezentarea în diverse procese, circa 80.000 de euro, pe care o consideră „exagerată”, apreciind că suma cheltuită nu trebuie să fie disproporționată față de interesul locuitorilor județului Suceava.  Iritat de intervenție, Flutur a spus că interesul sucevenilor și al administrației județene este „să lupte până la capăt” pentru acest proiect în care a fost implicată și administrația PSD, în precedentele mandate. „Nu face nimeni nici un exces, trebuie să apărăm proiectele cu fonduri europene făcute cu bună credință”, a spus Flutur. Un alt consilier PSD, Gheorghe Iacob, a subliniat că grupul social democrat nu este împotriva continuării demersurilor pentru finalizarea proceselor și operaționalizarea depozitului de pe Mestecăniș, ci nu este de acord cu suma cheltuită cu avocații în procese. El a spus că la Curtea europeană de Justiție avocații „au de făcut un demers pe hârtie, au de scris, nu trebuie să meargă acolo”, la care Tanasă i-a răspuns că „e foarte important ce scrii pe hârtia aia” și că este nevoie de experiență în procese de asemenea anvergură. În final, proiectul a fost adoptat cu 23 de voturi pentru și 12 împotrivă.  

·       Recepția finală a depozitului de deșeuri de pe Mestecăniș a fost făcută în 2019

Deși lucrările la depozit sunt finalizate încă din 2016 și recepția finală este făcută din 2019, litigiile în instanță prin care câțiva localnici și o casă de avocatură din Cluj cer anularea autorizației de construire și desființarea platformei au făcut ca la Pojorâta să nu fie depozitat până acum nici un gram de gunoi. Investiția este parte din Sistemul de management integrat al deșeurilor (SMID) din județul Suceava, a costat 7 milioane de euro și în cazul în care nu este dată în folosință. CJ Suceava riscă să înapoieze Comisiei Europene suma primită ca finanțare.

La acest moment, pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș se află un dosar în cadrul căruia au fost formulate întrebările preliminare ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Pe scurt, în dosar inițial CJ Suceava a avut câștig de cauză la Tribunalul Cluj, apoi casa de avocatură Plopeanu și Ionescu, din Cluj-Napoca a făcut recurs, care a fost admis, CJ a făcut cerere de strămutare și procesul a ajuns la Târgu Mureș.

Atât reclamanții, cât și pârâții au cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene și în februarie a.c. Curtea de Apel Târgu Mureș, în baza Tratatului Privind Funcționarea Uniunii Europene, a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu întrebări preliminare.

 Ca urmare a sesizării Curții de Apel Târgu Mureș, pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg s-a înregistrat cauza C-252/22.

În iulie 2022, Curtea europeană a notificat Consiliului Județean că toate înscrisurile privitoare la cauză trebuie depuse la dosar în cursul fazei scrise a procedurii, iar prezentarea actelor de procedură trebuie să urmeze instrucțiunile practice pentru părți, referitoare la cauzele cu care este sesizată Curtea. 

Opțiunea CJ pentru Casa de avocatură Stoica și Asociații a fost motivată prin aceea că „îndeplinește cerințele specifice cauzei privind profesionalismul, confidențialitatea, probitatea morală și notorietatea”. „Este necesară asigurarea consultanței, asistenței și reprezentării în instanță, în speță la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, de către o casă de avocatură specializată în astfel de litigii, de complexitate ridicată și având un impact mediatic deosebit. (...) Necesitatea înlăturării oricărui risc în realizarea apărărilor, dată fiind pe de o parte complexitatea litigiului, procedura de urmat în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, iar pe de altă parte inconsecvența soluțiilor pronunțate de către instanțele naționale de judecată și lipsa unei practici unitare, sunt în egală măsură de natură a justifica achiziționarea serviciilor juridice care să fie asigurate de către aceiași avocați ce reprezintă Consiliul Județean Suceava și instituția președintelui Consiliului Județean Suceava în fața instanței naționale, respectiv Curtea de Apel Târgu Mureș și au dovedit profesionalism în apărările efectuate”, se arată în motivarea demersului Consiliului Județean și al președintelui Gheorghe Flutur.