Un absolvent al Liceului Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana a fost eliminat de la proba scrisă la limba și literatura română, acesta fiind surprins în timp ce încerca să copieze de pe fițuici.

Acesta provenea dintr-o promoție anterioară și susținea proba la centrul de examen de la Colegiul Tehnic ”Al.I. Cuza” Suceava.

Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Suceava, la prima probă scrisă a bacalaureatului, sesiunea de toamnă, au fost prezenți 484 de candidați, numărul absenților fiind de 105.

Elevii care au susţinut marți testarea au primit două tipuri de subiecte, unele adaptate profilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.

La subiectul al III-lea, cei de la profilul real au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat aparținând lui Mihai Eminescu.

Elevii de la profilul umanist au avut ca cerință redactarea unui eseu în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat aparţinând lui Lucian Blaga.  

Un singur elev a solicitat să susțină examenul maturității în condiţii speciale, după cum urmează: redactarea lucrării scrise prin dictare de către candidat unui profesor asistent, pentru o candidată de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, care beneficiază și de utilizarea de materiale sau instrumente compensatorii, cu timp suplimentar de 2 ore, într-o sală separată de examen.

În total, în judeţul Suceava s-au înscris 1.151 de candidați.

Proba de marți, 16 august, este urmată de proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) din 17 august, unde figurează 707 candidați.

La ultima probă scrisă, proba la alegere a profilului și specializării, de pe 18 august, s-au înscris 698 candidați.

Evaluarea competențelor la limba română, probă orală, se va desfășura în perioada 22 – 23 august (193 de candidați), evaluarea competențelor digitale — 25 august (194 de candidați), evaluarea orală a competențelor la o limbă străină - 26 și 29 august (202 candidați).

Elevii vor afla notele pe 31 august, etapă urmată de contestații. Pe 3 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.