Asociația Studenților Creștinilor Ortodocși Români, filiala Suceava, a organizat în perioada 12-16 august tabăra de la Mănăstirea Putna desfășurată sub sloganul „Să fim naționali, cu fața spre universal!”, cu binecuvântarea IPS Părinte Calinic și a părintelui stareț Melchisedec Velnic.

Programul a inclus atât activități de cunoaștere și de dialog, o consfătuire a tinerilor și un moment artistic, cât și programul de slujbe rânduite de mănăstire, ascultare și rugăciune.

„Zeci de tineri au participat la această tabără cu dorința de a-și ,,pregăti” sufletul la Mănăstirea Putna – unde sălășluiește sfințenia sufletului Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt pentru hramul istoric al Adormirii Maicii Domnului, împlinind dictonul antic ora et labora (Muncește și te roagă)”, au menționat organizatorii.

Consfătuirea tinerilor și hramul arhieresc au fost cele două evenimente principale, precum și întâlnirea cu studenți din filiale ASCOR (Suceava, București, Iași, Cluj, Sibiu), precum și din Asociația Studenți pentru Viață București și Iași.

La slujba hramului au slujit ÎPS Calinic, Preasfințitul Damaschin, părintele stareț Melchisedec Velnic, precum și un sobor de preoți și diaconi din toată țara. Consfătuirea tinerilor s-a desfășurat conform motto-ului sub care se desfășoară tabăra, în forma unui dialog deschis și a unor dezbateri, dorind să aducă în vederea tinerilor problemele identității naționale și comunitare.

„Astfel, tabere precum cea de la Mănăstirea Putna (12-16 august 2022) sunt un for de idei, unde tinerii au ocazia să exprime perspective asupra evenimentelor curente. Necesitatea de a crea un mediu propice pentru o exprimare liberă și sinceră duce la crearea atitudinilor și viziunilor care se materializează nu doar în imediat, ci și în perspectivă. Totodată, pragmatismul concluziilor la care am conlucrat ne angrenează să ne oferim toată silința spre îndeplinire atât pe plan individual, cât și colectiv cu o convingere duală care provine din rațiuni spirituale și raționale de conștientizare a responsabilităților de identitate, istorice, de generație tânără, de viziune”, a menționat Diana-Maria Biciușca, coordonator Credință-Cultură ASCOR Suceava.