Lucrările de modernizare a drumului județean DJ 208 C Vulturești-Hârtop se vor încheia în luna octombrie, a anunțat, joi, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cu ocazia vizitei de lucru pe șantier a ministrului Dezvoltării, Cseke Attila. Investiția este finanțată prin PNDL și se ridică la 37,084 milioane de lei, respectiv 7,41 milioane de euro. Drumul este asfaltat pe o lungime de 16,69 de km, lățimea platformei drumului este de 8 m, din care partea carosabilă este de 6 m și acostamentele de câte 1 metru. În cadrul investiției mai sunt 29 de podețe transversale, reabilitarea unui pod,  cu păstrarea elementelor de gabarit actuale și înlocuirea suprastructurii, 20 de podețe la drumurile laterale, 550 de podețe de acces în curți, șanțuri din beton, rigolă carosabilă,  acostamente consolidate, amenajarea a 41 de drumuri laterale, drenuri, parapeți metalici.  

S-au executat, de asemenea, lucrări de consolidare, care au presupus ziduri de sprijin cu fundație directă din beton și piloți de îndesare din balast stabilizat cu ciment și var - 2.263 piloți de 3 m adâncime și 1.737 piloți de 6 m adâncime. Pe o lungime de 75 de metri liniari consolidarea s-a făcut cu 30 de coloane Benotto cu lungime de 12 metri, 10 radiere din beton, 10 tronsoane zid sprijin.

Președintele Flutur i-a explicat ministrului Cseke Attila că această zonă de aproximativ 80 de metri este afectată de alunecări de teren și că în proiectul inițial nu au fost prevăzute soluții pentru această problemă, ca urmare lucrările de consolidare au fost suportate din bugetul Consiliului Județean. „Am făcut o suplimentare din banii CJ, ca să forăm coloane la 12 metri adâncime pentru stabilizare și mai avem câteva mii de piloni la 3 metri și la 6 metri pe tot traseul. În octombrie va trebui să recepționăm drumul. Suntem mulțumiți de cum a ieșit până acum”, a declarat Flutur.

El i-a mai spus ministrului că în județ au fost șapte proiecte de modernizare de drumuri județene finanțate prin PNDL. În zona Boroaia proiectul este finalizat; este aproape gata un alt drum județean, de 18 km, Fălticeni- Liteni, care ar urma să lege valea Sucevei și zona Fălticeni de viitoarea autostradă A7; Mălini- Slatina care va fi recepționat tot în această toamnă; la drumul care leagă județul Suceava de Harghita, prin Pasul Bilbor, mai sunt în lucru 3,6 km; Coșna spre Ilva Mare- cu finalizarea tot în această toamnă. Finanțarea modernizării altor 4 drumuri județene a fost aprobată prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny" și 15 proiecte sunt finanțate din bugetul CJ Suceava. „Pe drumurile județene avem 160 de poduri, din care 103 sunt modernizate și consolidate. Din restul de 57, câteva necesită atenție deosebită, alocăm resurse pentru consolidarea unor piloni. La 6-7 poduri lucrăm la expertiză. La rectificarea bugetară vom primi 5 milioane de lei, care vor merge în direcția consolidării podurilor și podețelor”, a spus Flutur.

Președintele Gheorghe Flutur i-a mulțumit ministrului Dezvoltării pentru „sprijinul foarte consistent acordat județului Suceava”, prin aprobarea unor sume consistente în finanțarea diverselor obiective de investiții.