Persoanele cu dizabilități au dreptul să parcheze gratuit în orice parcare publică, dar în cazul parcărilor complet automatizate pot avea surpriza că nu pot ieși dacă nu plătesc. Cu o astfel de situație s-a confruntat, marți, Vasilica Boghian, mama unui copil cu autism, care și-a lăsat autoturismul în parcarea cu bariere de la Piața Mare din municipiul Suceava. Când a vrut să plece din parcare a constatat că barierele se ridică doar automat, după achitarea taxei de parcare. A mers la Poliția Locală cu permisul de parcare pentru persoane cu dizabilități, dar aici i s-a spus să sune la numărul de telefon înscris pe tichetul de parcare. „Am sunat de mai multe ori și nu a răspuns nimeni. Trebuie să merg să-mi iau copilul de la școală, așa că am plătit parcarea, dar nu este normal ce se întâmplă. Persoanele cu dizabilități au dreptul la parcare gratuită peste tot în lume”, a spus femeia indignată.

Contactat în legătură cu această situație, viceprimarul Lucian Harșovschi a declarat că persoanele cu dizabilități care locuiesc în municipiul Suceava, lucrează sau au copii la școală sau la grădiniță în municipiul Suceava trebuie să ducă la primărie sau să trimită prin email documentele care atestă dizabilitatea și documentele autoturismului, pentru ca numărul de înmatriculare să fie introdus în sistem, astfel ca barierele să se ridice și să permită ieșirea din parcare a autoturismului respectiv. „Acest lucru se întâmplă doar în parcările cu bariere complet automatizate, fără intervenția factorului uman. Nu se poate altfel. În parcările fără bariere nu este nici o problemă, parcarea este gratuită”, a declarat Harșovschi.

În cazul persoanelor cu dizabilități din alte localități și care nu lucrează sau nu au copii în municipiul Suceava, pentru prevenirea situațiilor de acest gen este recomandabilă folosirea parcărilor fără bariere.