Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat, prin medicii din teritoriu, o campanie de vaccinare antirabică a câinilor, în cadrul unei campanii mai largi, care va viza și imunizarea principalului factor de răspândire a virusului - vulpile.

Anunțul și campania vin în contextul în care au apărut recent două cazuri de rabie la bovine, unul la Sirețel - Iași și unul la Suharău – Botoșani, ambele aproape de județul nostru așadar.

Vaccinul este gratuit, singura condiție fiind ca animalul – în cazul de față câinele, să fie microcipat, operațiune care se poate face și pe loc. 

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a venit cu un important apel către sucevenii care au câini: „Rugăm oamenii să sesizeze importanța acestui vaccin și să colaboreze cu medicii veterinari care vor efectua campania. Vaccinul este gratuit, în timp ce un microcip este câțiva lei, sucevenii trebuie să înțeleagă că dacă au unul sau mai mulți câini în îngrijire trebuie să le facă un carnet de sănătate, o deparazitare, să ia măsuri minime de protecție a acestora și de limitare a riscului de răspândire a bolilor”. 

 

·        Câinii fără stăpân se înmulțesc și creează multe probleme

O mare problemă este că în tot județul sunt date concrete privind creșterea numărului de câini hoinari, fără stăpân, care, pe lângă multe alte probleme, sunt un factor de răspândire a rabiei, boală care este mortală dacă se transmite și la om. 

„Trag semnalul de alarmă că avem adăposturile de câini suprapopulate și din nou câini mulți fără stăpân pe străzi, în orașe și sate, iar problema pleacă de la stăpâni, de la faptul că încă mulți au câini care nu sunt sterilizați și înmulțirile necontrolate sunt la ordinea zilei”, a mai punctat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Pe lângă câinii din orașe, o mare problemă este cu cei sălbăticiți, câinii care se plimbă prin păduri, pe la marginea satelor și aduc boli în gospodării. Dacă pe termen lung reducerea numărului de câini se poate face prin sterilizare, pe termen scurt vânătorii pot reduce populația de câini, în cadrul campaniilor de vânătoare din fondul forestier.

În privința vulpilor, spre finele anului este programată o amplă campanie de vaccinare antirabică a acestora prin momeli vaccinale care vor fi aruncate în fondul forestier din avion.

Vulpea este principalul vector de răspândire a rabiei și a multor altor boli parazitare. Pe locul II sunt câinii fără stăpân din zonele rurale, acei câini sălbăticiți care se mișcă între pădure și zonele locuite.