Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava pregătește terenul din curtea Spitalului Vechi pentru începerea lucrărilor la clădirile în care vor funcționa secția Pediatrie și secția de Boli infecțioase.

Licitația organizată de Compania Națională de Investiții a pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „extinderea capacității serviciilor medicale a Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava prin construirea și dotarea a două clădiri monobloc cu profil pediatric și de boli infecțioase” a fost adjudecată din vara anului trecut. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri, în conferință de presă, că s-au făcut studiile de fezabilitate, urmează licitația pentru proiectare și execuție și se caută surse de finanțare, fie prin Planul Național de Redresare și Rezilieță, fie dintr-un împrumut de 2 milioane de euro pentru sistemul de sănătate, pe care România îl face acum de la Banca Europeană de Investiții. „ Vom găsi, sper, fonduri pentru ca la Suceava să fie aceste două investiții mari, care depășesc 160 de milioane de euro”, a spus Flutur. El a arătat că și pentru o altă investiție importantă, extinderea secției de Oncologie prin construirea și dotarea unui nou corp de clădire, sunt deja depuse oferte la licitație și „e o chestiune de zile ca să știm cine câștigă licitația”.

Clădirea pentru Pediatrie, „spitalul de copii”, este o investiție de 95 de milioane de euro. Imobilul va avea subsol, parter și șase etaje, cu ambulatoriu propriu; vor fi 446 de paturi, din care 88 de paturi pentru copii cu însoțitor.

Clădirea pentru Boli infecțioase va avea subsol, parter și patru etaje, pe o suprafață de 11.000 de metri pătrați; cu 92 de paturi, din care 11 paturi cu însoțitor, iar valoarea totală a investiției este estimată la circa 32 de milioane de euro.

Corpul de clădire pentru Oncologie va fi un pavilion cu 40 de paturi, cu ambulatoriul și compartiment de îngrijiri paliative și spații de cazare pentru aparținători. „E o investiție multianuală de 10 milioane de euro, pe care ne-am asumat s-o finanțăm noi, Consiliul Județean, împreună cu spitalul. Dacă vom găsi și aici bani să decontăm din fonduri europene ar fi minunat, că ia presiunea de pe noi”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ a prezentat, miercuri, și alte investiții care vizează dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Suceava: extinderea secției Anestezie – Terapie Intensivă și dotarea cu un sistem de ventilatoare care să prevină acumularea de oxigen; reabilitarea termică și schimbarea geamurilor la toate secțiile, cu excepția Ambulatoriului și a noului Bloc operator (13 milioane de lei); extinderea UPU prin supraînălțare și înființarea unei săli de operație politraumă; reparații capitale și reabilitarea secției Psihiatrie, Burdujeni; conectarea la oxigen a tuturor paturilor din spital, la ora actuală având această dotare 25% dintre paturi; dotările pentru limitarea infecțiilor nosocomiale (4 milioane de euro); compartiment ATI pentru nou-născuți la Neonatologie (1,2 milioane de euro); mutarea stației de sterilizare; ghișeu electronic pentru programări în Ambulatoriu; achiziția de dotări noi la secția de Recuperare; amenajarea de spații pentru discuții medic- aparținători, în holul central al spitalului.

„Este un plan foarte riguros de investiții pentru Spitalul Județean Suceava, dincolo de marile investiții pentru spitalul copii și spitalul de boli infecțioase, care sunt la CNI. Noi, Consiliul Județean, îi sprijinim foarte mult cu proiectele și cu finanțare, iar acolo unde găsim fonduri europene depunem proiecte”, a declarat Gheorghe Flutur.