Un bărbat care și-a exploatat prin muncă cei cinci copii minori pe care îi avea a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava. Ionuț Florescu, individul care deținea o fermă de măgari la Iacobești, comuna Grănicești, la marginea drumului european 85, este acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de persoane în formă continuată și rele tratamente aplicate minorului. ”Din cercetări a reieșit că, în perioada 2006 – iunie 2022, bărbatul și-ar fi exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-ar fi obligat să presteze activități agricole de creștere și de îngrijire a animalelor, la ferma de măgari a familiei și la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate, din județul Suceava, în scopul obținerii de beneficii materiale. Astfel, copiii ar fi fost treziți în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de temperaturile înregistrate, la orele patru sau cinci dimineața și ar fi fost forțați, prin recurgerea la acte agresive fizice și psihice, să muncească în gospodăria proprie până la orele 22:00 – 23:00. Totodată, în calitate de părinte, le-ar fi interzis copiilor să se implice în activități adecvate cu prietenii, activități recreative specifice vârstei, să frecventeze sau să continue cursurile școlare, măsuri și tratamente care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorilor. Persoanele vătămate ar fi fost exploatate în această modalitate încă de la împlinirea vârstei de 8 sau 9 ani, bărbatul profitând de poziția de autoritate pe care o deținea și de imposibilitatea minorilor de a se apăra sau de a-și exprima voința. În prezent, cu privire la acestea a fost dispusă măsura specială de protecție a plasamentului de către DGASPC Suceava”, se arată în comunicatul DIICOT Suceava.

În cursul zilei de joi, 27 octombrie, anchetatorii au efectuat și două percheziții, ocazie cu care au fost ridicate suma de 9.500 de lei, două telefoane mobile și mai multe înscrisuri. Procurorii au mai anunțat că vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ionuț Florescu.

Anchetatorii spun că acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, precum și al lucrătorilor din DGASPC Suceava şi ANÎTP, Centrul Regional Suceava.         

Procurorii au mai făcut precizarea că în cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală, iar pe parcursul cercetărilor acestea vor beneficia de consiliere psihologică, dar și că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.