Municipalitatea suceveană își propune să atragă finanțări de aproximativ 75,5 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, în baza proiectelor de investiții pe care le-a inițiat și pregătit, pe mai multe capitole. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a venit cu detalii după ce a fost prezent luni la ADR Piatra Neamț la o discuție pregătitoare pentru accesarea de  fonduri europene pe Programul Operațional Regional, finanțate în perioada 2021-2027.

„Am trecut în revistă proiectele ce dorim să le finanțăm pe prioritățile nr. 2,3,4,6,7. Valoarea estimată a proiectelor pe care le avem pregătite pentru finanțare pe aceste priorități se ridică la 75,55 milioane euro.

O veste bună este că la Prioritatea nr. 6 -"O regiune educată" vom putea depune proiecte pentru transport electric pentru elevii din zone marginalizate.
La Prioritatea nr 3- "O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul", pentru creșterea eficienței energetice la clădiri rezidențiale se introduce un nou indicator - "Sărăcie energetică", prin care se va stabili valoarea grantului, iar diferența va fi suportată de autoritatea locală.

Proiectele de digitalizare pentru școli vor putea fi accesate pe Prioritatea nr. 2 - "O regiune mai digitalizată" și pe prioritatea nr. 6 - "O regiune mai educată".

A fost o discuție benefică, am stabilit concret etapele pentru depunerea proiectelor europene pe Programul Operațional Regional în perioada 2021-2027. Sperăm să putem depune începând din anul 2023 proiecte la finanțare pe POR”, a spus Ion Lungu, menționând că doi ani au trecut deja fără să poată fi pornit vreun proiect efectiv, încât introducerea de noi criterii de acordare, dorită de unii, ar duce la prelungirea nedorită a accesării finanțărilor, cu cel puțin încă un an de zile.