Comuna Panaci a primit titlul de Sat European de Tineret 2023. Tinerii din grupul de inițiativă din comuna Panaci au primit vestea în cadrul Galei tinerilor din mediul rural, desfășurată sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la Sibiu.

În cursa finală pentru titlul de Sat European de Tineret 2023 s-au aflat nouă localități: Ciucsângeorgiu (jud. Harghita), Dumbrava (jud. Prahova), Matca (jud. Galați), Panaci (jud. Suceava), Popești (jud. Bihor), Racovița (jud. Sibiu), Scoarța (jud. Gorj), Săbăoani (jud. Neamț), Tulucești (jud. Galați).

European Youth Village este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, coordonat la nivel național de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free - Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.

De asemenea, European Youth Village urmărește să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural, prin activarea tinerilor și autorităților publice, consolidarea politicilor de tineret. 

Panaci este o comună formată din satele Catrinari, Coverca, Drăgoiasa, Glodu, Panaci (reședința) și Păltiniș.

Ema Gavriluță, coordonatoarea grupului de inițiativă Panaci, este de părere că totul se întâmplă cu un sens. „Parcursul nostru în toți acești 3 ani încărcați cu sesiuni de mentorat, zeci de ore de scris la candidaturi, oboseală, stres, supărări și multe alte sentimente, cu siguranță au avut un scop. Cert este că în ultimii 3 ani am învățat extrem de multe lucruri: de la cele mai mult administrative și teoretice, despre cum trebuie să arate o candidatură ca la carte și ce înseamnă acest titlu, până la ce înseamnă să fii un tânăr responsabil, ce înseamnă spiritul de echipă și ce înseamnă cu adevărat munca pentru un scop bine țintit. Astăzi, după nenumărate sentimente și gânduri pe care le-am trăit în doar câteva minute, ne bucurăm cu adevărat. Cert este că adevărata muncă de-abia începe. Mulțumim tuturor celor ce au crezut în noi și în puterea tinerilor pănăceni. Urmează un an plin de evenimente de toate felurile”.

Tot de la Ema Gavriluță am aflat că în comuna pe care o reprezintă sunt reprezentative două dintre proiectele gândite și implementate de Școala Gimnazială Panaci, respectiv „Traista lui Panac” și „Izvoarele de apă vie”. „În momentul în care ne-am prezentat în fața membrilor guvernanței European Youth Village și a grupurilor de inițiativă din celelalte comune, noi ne-am prezentat ca mândri pănăceni, cu o viziune de viitor și un plan riguros de dezvoltare a comunei noastre. Acum că avem un brand, sprijinul autorităților, suportul școlii și al localnicilor, ne dorim să aducem în comuna noastră ceva nou, ceva ce să reprezinte tineretul mai mult decât până acum. Știm de potențialul comunei Panaci și vrem să arătăm asta tuturor, că odată cu noi, tineretul care își dorește să se implice, Panaci va întineri de la an la an”, a completat Ema Gavriluță. 

Grupul de inițiativă Panaci este format din zece persoane, însă grupul de tineret care se implică în activitățile desfășurate în comună este mult mai mare, fiind format din 40-45 de tineri.

În ultimii 3-4 ani, tinerii din Panaci, după cum ne-a mai povestit Ema Gavriluță, au desfășurat activități și acțiuni, atât pentru înfrumusețarea și facilitarea accesului la tot felul de activități pentru tineret, cât și în scop recreativ, educațional etc. Având la dispoziție terenul de sport, Parcul Tineretului, dar și alte clădiri din comună, tinerii își formează ușor un obicei din a organiza seri de film în aer liber și drive-in, competiții sportive, petreceri tematice în aer liber, festivaluri și multe altele. „Suntem mândri să facem parte din Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, lucru care ne ajută să ne îndeplinim scopul, acela de a face din Panaci o comună pentru tineret. Ne-am format legături și prietenii pe viață cu alți tineri din țară care au aceeași viziune ca și noi”, a concluzionat Ema Gavriluță, coordonatoarea grupului de inițiativă Panaci.

Și Andreea Buzilă, reprezentantă a grupului de inițiativă din comuna Panaci, ne-a spus că titlul de Sat European de Tineret 2023 înseamnă o răsplată pentru efortul tinerilor de a se face auziți, „de a-i încuraja pe cât mai mulți tineri din județ să formeze comunități, grupuri în mediul rural spre a moderniza și colora (și la propriu, și la figurat) activitățile din satul lor. Construim împreună comunități autonome de tineri în mediul rural!”