Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut, duminică, o trecere în revistă a eforturilor făcute de către autoritățile publice și societatea civilă în timpul crizei refugiaților cu referire la îndeplinirea condițiilor României în vederea aderării la spațiul Schengen. Gheorghe Flutur a subliniat faptul că Suceava, și în special zona de frontieră cu Ucraina, a fost și este un exemplu de bune practici și o carte de vizită pe care România a folosit-o și o folosește în vederea aderării la Schengen.

Flutur a început cu gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, perioadă în care, doar prin Vama Siret, au trecut peste un milion de persoane fără a se înregistra probleme, refugiații beneficiind de tot sprijinul. „Se știe că au fost zile cu -10°C, în februarie și martie, și când s-au înregistrat câteva sute de refugiați pe oră. Autoritățile din frontieră - Autoritatea Vamală, ISU, autorități locale, autorități județene, ONG-uri, Biserica și persoane fizice au depus cu toții toate eforturile pentru amenajare spații de cazare, transport, masă caldă, preluare copii în școli, translatori și legătura cu familiile, transport de ajutoare, crearea de evenimente și emisiuni în limba maternă”, a arătat Gheorghe Flutur. El a precizat că acestea sunt doar câteva exemple care au făcut ocolul lumii.

El a evidențiat faptul că în această perioadă au ajuns în județul Suceava o serie de delegații internaționale importante, doi comisari europeni, miniștri, ambasadori, înalți oficiali pentru drepturile refugiaților și care, la unison, au apreciat eforturile autorităților române.

„Trebuie să subliniez și alte domenii de implicare a noastră, a sucevenilor, a autorităților, cum ar fi realizarea hub-ului de la Suceava prin punerea la dispoziție a celor necesare de către CJ Suceava, reluarea proiectului de 10 milioane de euro pentru reabilitarea Vămii Siret, solicitarea și obținerea de fonduri pentru spații de parcare și consolidarea drumurilor”, a declarat președintele CJ Suceava.

 

Flutur: „Toate acestea sunt dovezi clare că aici există colaborare și că județul Suceava este un exemplu de bune practici”

El a amintit și de implicarea instituției pe care o conduce în deschiderea Punctului de trecere a frontierei și a Biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus. Astfel, Flutur a spus că CJ Suceava a modernizat 34 km de drumuri care leagă Siretul și Rădăuți de Vicovu de Sus în zona de frontieră, a modernizat drumurile județene spre Climăuți, a început lucrările la Izvoarele Sucevei, a modernizat întregul tronson Pojorâta - Fundu Moldovei - Izvoarele Sucevei și va începe modernizarea drumului Valea Brodinei și Ulma.

„De asemenea, au fost accesate fonduri europene de peste 15 milioane de euro pentru infrastructura rutieră, pentru învățământ, sănătate, cultură și situații de urgență. A fost dezvoltat parteneriatul între județul Suceava și regiunea Cernăuți, vechi de peste 25 de ani, inițierea de înfrățire în zona de frontieră între localități din România și Ucraina, schimburi de experiență pentru reacția în caz de dezastre. Acestea, și multe alte acțiuni, au fost explicate de mine și de echipa de la CJ Suceava în întâlniri cu oficialii europeni. Având în vedere strânsa colaborare între cele două țări, mai pregătim deschiderea a 3 puncte de frontieră, la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei”, a declarat Gheorghe Flutur. El consideră că toate acestea sunt dovezi clare că aici există colaborare și că județul Suceava este un exemplu de bune practici. Flutur și-a exprimat convingerea că aceste aspecte vor fi avute în vedere în aceste zile, când se decide aderarea României la spațiul Schengen.