Timp de o săptămână, polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ,,Miron Costin” Suceava, au derulat activități de prevenire și informare în cadrul proiectului ,,Fii isteț pe Internet – program de intervenție în mediul online”.

”În cadrul întâlnirilor, poliţiştii, ajutaţi de elevi, au identificat împreună avantajele şi dezavantajele/riscurile utilizării internetului şi infracţiunile la care pot fi victime prin intermediul acestuia, cu accent pe traficul de persoane sau pornografia infantilă. De asemenea, poliţiştii le-au prezentat elevilor principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când utilizează reţelele de socializare. Atunci când navighezi pe internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta (vârsta, adresa, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor tăi); Atunci când foloseşti reţelele de socializare, este recomandat să acceptaţi cererile de prietenie doar dacă ştii dinainte cine este în spatele acestora; Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană  pe care ai cunoscut-o pe internet, anunţă-ţi înainte părinţii! Oamenii pot fi total diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe internet şi astfel poţi deveni victimă a traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice;

Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor; Nu posta pe internet fotografii cu tine în ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a-ţi face rău, ţie sau celor apropiaţi”, se arată într-un comunicat de presă.

Elevilor li s-a mai vorbit despre importanţa utilizării programelor antivirus complete şi actualizate, inclusiv pe dispozitive precum smartphone sau tabletă, a constituit un alt subiect important al discuţiilor.

”Elevilor li s-a reamintit faptul că nu trebuie să acceseze link-uri suspecte. Când folosesc programe de mesagerie instant sau când primesc un e-mail, ei nu trebuie să acceseze link-ul direct din aceste programe, decât dacă mesajul sau e-mailul vine de la cineva cunoscut”, au mai transmis cei care au derulat acest proiect.

Coordonatorii activităților au fost director profesorul Dumitru Moraru Dumitru, director adjunct, profesorul Ancuța Nadia Gulei, consilierul educativ, profesorul Elena Adrobotoaei și profesorul Anna Ștefură.

La activități au participat  163  de elevi din clasele a III-a A, a IV-a B, a V-A , a V-a B,  a VI-a B, a VI-a C, împreună cu profesorii gabriela Gherasim, Anna Ștefură, Rodica Buțerchi, Irina Brînzei, Gabriela Apetrea, Brîndușa Baban, Aadriana Caliniuc și Stela Boghian.

Pe parcursul celor cinci zile cât a avut loc acțiunea, elevii și profesorii au fost invitați să utilizeze acest quiz, disponibil la adresa https://kids.sigurantaonline.ro/, pentru a-și testa cunoștințele despre pericolele din mediul online și pentru a dobândi informațiile necesare protecției pe internet.