Numărul pacienților oncologici este în creștere, dovadă și cifrele oferite de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Numai în cursul acestui an s-au decontat 632.000 de lei pentru un număr de 158 de investigații, la care se mai adaugă 94 de cazuri în 2021, în intervalul aprilie - decembrie, suma decontată anul trecut fiind de 376.000 de lei. Economist Larisa Blanari, directorul general al CAS Suceava, a precizat că aceste deconturi se efectuează în baza contractului încheiat de instituția pe care o conduce cu Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava și care prevede furnizarea de servicii medicale în asistenţă medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile paraclinice pentru derularea programul național de PET-CT.
Procedura prin care pacienții oncologici pot beneficia de aceasta investigație se face prin respectarea unor pași. În primul rând, medicul curant oncolog/hematolog transmite în format electronic/scanat către CAS Suceava dosarul pacientului, iar documentele originale rămân la medic. Ulterior, CAS Suceava transmite documentele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – Comisia PET-CT, cu respectarea procedurii de transmitere, conform Regulamentului (UE) nr.679/2016 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor). După ce analizează datele, CMAS transmite către CAS Suceava deciziile de aprobare sau de respingere a dosarelor. În urma răspunsului primit, CAS Suceava anunță telefonic pacienții și le înmânează acestora deciziile și lista furnizorilor aflați în contract. Mai trebuie spus că pacienții pot opta pentru investigație pentru oricare din cele 15 centre care există în țară, inclusiv cel de la Suceava.
”Important de știut este faptul că pacienții pot efectua gratuit investigaţia PET-CT, decontată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, numai în baza deciziei de aprobare emise de comisia de experți de pe lângă Casa Națională de Asigurări de Sănătate, valabilitatea deciziei de aprobare fiind de 45 de zile calendaristice”, a mai arătat economist Larisa Blanari.
Comentarii